Številnim, ki vadijo pri Športnem društvu Sokol Bežigrad, so bili Sokoli že v mladosti. Foto: MMC RTV SLO
Številnim, ki vadijo pri Športnem društvu Sokol Bežigrad, so bili Sokoli že v mladosti. Foto: MMC RTV SLO

Sokol je bilo prvo telovadno društvo na Slovenskem, ki je leta 1863 nastalo po zgledu češkega Sokola. Sokolska zveza Slovenije je osrednja nacionalna organizacija, ki pokriva področje rekreativnega športa za vse in promovira zdrav način življenja. Letos je praznovala 110-letnico.
ŠD Sokol Bežigrad je nekoliko mlajši in ima 85 pomladi. Ob ponedeljkovih večerih se v telovadnici najprej zberejo dekleta, potem pa še moški. Vsaka skupina si vadbo prilagodi svojim zmožnostim in željam. Ženske imejo mirnejšo vadbo. "To ni samo gimnastika, ampak tudi sproščanje," pravi vodja vadbe Marija Kern.
Ko ženske končajo, pridejo v telovadnico moški. Po ogrevanju jih srce že vleče h gimnastičnemuz orodju. "Vsi smo včasih gojili orodno telovadbo, večinoma rekreativno. Če nimamo gibanja, to pogrešamo," je razmišljal Janez Prevc.
Njihovo najljubše orodje je bradlja. Težjih vaj sicer ne zmorejo več, a vendrle. "Nekoliko kolebamo, skačemo, naredimo kakšno razo. Manj zahtevni elementi, skratka. Če človek zastane, je konec," pravi Jule Kačič.
Številni vadeči so prijatelji še iz mladosti in pravijo, da je v tej telovadnici ostalo tudi nekaj duše.
Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku za oddajo Migaj raje z nami na TV Slovenija.