Vedno več otrok se plavanja uči s plavutjo morskega psa, ki stane okrog 30 evrov in velja za boljši pripomoček kot rokavčki. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Vedno več otrok se plavanja uči s plavutjo morskega psa, ki stane okrog 30 evrov in velja za boljši pripomoček kot rokavčki. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Ko želijo starši naučiti svojega otroka plavati, delajo nekatere napake. Bistvena je, da kupujejo preveč pripomočkov, ki so lahko celo škodljivi. V obroču bo imel otrok položaj, ki je povsem neznačilen za plavalca, zato to ne bo korak v pravo smer k učenju plavanja. Nekateri rekviziti vseeno olajšajo učenje. "Za neplavalce je najboljša plavalna tuba, ki mu rečemo črv. Namestimo ga pod trup. Rokavčkov se izogibajmo, to je lažna varnost. Na tečajih jih ne uporabljamo," nam je povedal Aleš, učitelj plavanja v Ljubljani, ki je napol v šali napol zares dodal, da so rokavčki kot iPad: otroku jih damo, ko se nam ne ljubi preveč ukvarjati z njimi.
Zakaj rokavčki niso pravi pripomoček, če otrok z njimi varno plava? "Takšna varnost je relativna. Otrok bo mislil, da že vse zna in si bo preveč upal. Ko bodo starši sneli rokavčke, se bo pa bal iti v vodo." Kakšen je torej pravi recept? "Če otroka od malega navajaš, da se igra v nizki vodi, bo počasi sam dobil občutek za vodo. Idealno je, če smo na peščeni plaži v nizki vodi. Ko se otrok navadi vode, ko ga naučimo potopiti glavo in gledanja pod vodo, ga damo na črva in ga učimo osnov prsne tehnike."
Zadnjo "modno muho", plavut morskega psa oziroma swimfin, Aleš smatra za sprejemljiv pripomoček, ki predvsem lahko popestri učenje plavanja. Tržniki ga sicer oglašujejo kot najboljši plavalni pripomoček do zdaj, a naj bi bi bila plavalna tuba še vedno boljša.
Kot pri vsakem učenju velja, da je treba začeti počasi in biti potrpežljiv. Če otroku vadba ne prija, ga ne silimo. V vodi naj se sprva predvsem igra!