Plavalni strokovnjak Dimitrij Mancevič je celo pri najboljših svetovnih plavalcih ugotovil, da njihovo dihanje ni optimalno. Foto: EPA
Plavalni strokovnjak Dimitrij Mancevič je celo pri najboljših svetovnih plavalcih ugotovil, da njihovo dihanje ni optimalno. Foto: EPA
Boro Štrumbelj
Boro Štrumbelj: "Naučiti se je treba vseh treh mehanizmov dihanja, najbolje tako, da enega onemogočamo in dihamo s preostalima dvema načinoma." Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Sezona plavanja v pokritih bazenih je v polnem razmahu in tokrat smo se za nekaj nasvetov odpravili na Fakulteto za šport. Boro Štrumbelj s katedre za plavanje, vodne dejavnosti v naravi in vodne športe: "Plavanje za razliko od drugih športov nima neomejenega dihanja, ker je tehnika tista, ki pogojuje dihanje, zato je zelo pomembno, da plavamo racionalno in da je tehnika čim bolj usmerjena k produkciji plavanja naprej, ne pa dviganja in izgube energije. Zato je pomembno, da plavamo ekonomično in delamo veliko na tehniki."

Pozorni moramo biti tudi na dihanje: "Dihanje je pri plavanju celo pomembnejše kot pri preostalih športih. Treba je izkoristiti vse tri mehanizme, torej prepono, dihalne mišice in ključnico. S tem bo dihanje učinkovitejše, izmenjavanje zraka pa boljše."

Če se rekreativni plavalci pripravljajo za hujše napore, kjer je zelo visoka intenzivnost, je zelo pomembno aktivno razplavanje, ki naj bi potekalo pri 60 odstotkih hitrosti, ki jo ima plavalec pri plavanju na sto metrov. S takšnim razplavanjem bo naslednji nastop učinkovitejši.

Boro Štrumbelj pravi, da celo pri vrhunskih tekmovalcih, ki redno trenirajo, dihanje ni optimalno. "Dimitrij Mancevič je to opazil pri najboljših svetovnih plavalcih, pri drugih pa je to še toliko izraziteje."

Kako naj se rekreativni plavalec nauči pravilno dihati? "Naučiti se je treba vseh treh mehanizmov dihanja, najbolje tako, da enega onemogočamo in dihamo s preostalima dvema načinoma. Zanimivo je, da še v vsakdanjem življenju ljudje ne znajo dihati in ne izkoriščajo vseh mehanizmov. Tudi pri drugih področjih, na primer psihologiji, učijo ljudi najprej pravilno dihati, saj ugotavljajo, da je prav to vzrok težav. Predvsem, da dihajo preveč plitko."

Če ne dihamo pravilno, se slabše počutimo, je pa težava, ker se tega sploh ne zavedamo. "Vse skupaj jemljemo kot nekaj vsakdanjega. Dihamo pač tako, kot smo navajeni. Šele ko začnemo dihati zavestno in se primemo za prepono, ugotovimo, da je mogoče dihati na različne načine. Nekateri narodi, na primer Kitajci, dajejo dihanju veliko večji pomen, kot mi. Celotna rekreacija tam temelji na dihalnih vajah in se vsekakor bolje zavedajo mehanizmov dihanja."