Na bradljo (resda ne leseno) za krepitev mišic - v Sloveniji je vedno več telovadišč na prostem. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Na bradljo (resda ne leseno) za krepitev mišic - v Sloveniji je vedno več telovadišč na prostem. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Street workout oziroma telovadba na prostem je prevzela tudi 12-letnega Jaka, ki ga je za vadbo navdušil sosed, zdaj pa trenira tudi do dve ali tri ure na dan. Prizna, da se je za to obliko rekreacije odločil tudi zato, ker so ga sošolci zbadali, da je predebel. "Slišal sem veliko zbadljivk, zmotilo me je zlasti to, da naj bi bil bajsi. Imel sem 55 kilogramov, začel sem redno trenirati in zdaj jih imam 44. Zadovoljen sem s postavo, pa tudi boljše se počutim."
Jaka pravi, da ni človek, ki bi dolgo zdržal doma, zato gre rad v naravo. Občasno tudi teče, vendar je raje v parku "street workout", ki jih je po Sloveniji vedno več. Dovolj je, da je postavljen že kakšen drog, na katerem je veliko raznovrstnih vaj za krepitev mišic.
"Vesel sem, da se to dogaja. Nekoč so bile trimsteze, ki so potem žal zamrle, zdaj pa občine spet postavljajo telovadišča. Opažam, da so številni fantje zelo zagreti. Vsekakor podpiram, da se mladina, ki si pogosto ne more privoščiti dragih oblik rekreacije, ukvarja s tem. To je najboljši način, kako zbežati od računalnikov in od drog," je povedal osebni trener Janez Homšak.
A vendarle velja biti tudi pri tej sicer precej enostavni vadbi previden in, na primer, paziti, da imamo hrbet pri sklecah poravnan. "Pred kratkim sem slišal zgodbo o mladem fantu, ki je delal le sklece. Po sto in več dnevno. Kar strah me je bilo, kaj bo z njim. In res, zdaj ima poškodovano ramo. Zelo dobrodošlo bi bilo, če bi vadbo spremljal strokovnjak, ki bi povedal, kako pravilno trenirati," je še povedal Janez Homšak.