Vsi, ki se radi sprehajate, vabljeni, da v Renčah po dvokilometrski hoji ugotovite, kakšna je vaša telesna pripravljenost. Foto: BoBo
Vsi, ki se radi sprehajate, vabljeni, da v Renčah po dvokilometrski hoji ugotovite, kakšna je vaša telesna pripravljenost. Foto: BoBo

Športno društvo Mark Šempeter bo pri OŠ v Renčah (približno pet kilometrov od Nove Gorice) v sodelovanju z zdravstvenim domom Nova Gorica vsem sodelujočim omogočilo računalniški izračun telesne zmogljivosti.

"Test hoje izvajamo dvakrat letno, pomladi in jeseni, na različnih krajih v goriškem koncu. Računalniško ugotavljamo kostno mišično maso udeleženca, pri testu hoje na dva kilometra pa na osnovi porabljenega časa, srčnega utripa, spola, starosti, telesne višine in teže s pomočjo računalnika vidimo, v kakšnem stanju je posameznik. Seveda vsak dobi navodila, kaj narediti za izboljšanje, svetujemo pa tudi glede prehrane. Priporočamo, da vsak pride večkrat zapored na takšen test, da vidimo napredek," je za MMC povedal predsednik društva Mark Šempeter Silvo Kokot in dodal, da so nad testom navdušeni tudi nogometaši Gorice: "Kadar imamo testiranje v tamkajšnjem športnem parku, radi sodelujejo in so navdušeni."

Test so razvili na Finskem in je prvenstveno namenjen odraslim med 20 in 65 letom starosti, ki so zmerno ali malo telesno dejavni. Pridite, izgubiti ne morete ničesar (no ja, kvečjemu kakšen kilogram). Test je brezplačen.