PD Kamnik vas vabi na 24. Nočni rokovnjaški pohod. Foto: PD Kamnik
PD Kamnik vas vabi na 24. Nočni rokovnjaški pohod. Foto: PD Kamnik

Po poteh, kjer so se nekoč podili rokovnjači, bodo planinci PD Kamnik krenili v noči s sobote na nedeljo (24./25. maj). Začetek pohoda bo ob 20.30, torej tik pred tem, ko se bosta v finalu Lige prvakov v nogometu srečala Real in Atletico. Avtobus bo iz avtobusne postaje Kamnik odpeljal ob 19. uri. Pohodnikom priporočajo, da se z avtomobilom pripeljejo do Kamnika in gredo naprej z avtobusom. Prijavnina (10 evrov) vključuje avtobusno vozovnico, vodenje in zavarovanje za čas pohoda, diplomo, izkaznico za prvo udeležbo na pohodu, krof, čaj, malico in rokovnjaški golaž.

24. Nočni rokovnjaški pohod bo potekal po naslednji trasi: Trojane-Javorje-greben pod Špilkom-Selce-Poljane nad Blagovico-Češnjice-Brezovica-Kumerčev mlin-dolina potoka Vasenščica do Vasena in naprej preko zaselka Potok-Loke v Tuhinju-Sela-Rožično-Markovo-Poreber-Tučna-Vodice nad Kamnikom-Stahovica. Celotne dolžine poti je 34 km.

"Prvi pohod je pred 24 leti potekal od Trojan do Domžal. Dolg je bil okrog 50 km, kar je bilo nekoliko preveč, zato so ga pozneje skrajšali," nam je povedal Miran Jereb, član PD Kamnik in vodja pohoda, ki traja okrog 12 ur. Za Jereba bo to že 17. pohod. Pravi, da je bilo vreme po navadi primerno za pohod, veseli se seveda tudi lepe napovedi za konec tedna, čeprav pravi: "Verjamem bolj v tisto, kar vidim zjutraj, ko pogledam skozi okno."

Udeležba je seveda odvisna od vremena, v povprečju pa se zbere okrog 150 pohodnikov. Gre za voden pohod, spredaj in zadaj sta vodnika, če se mogoče kolona pretrga. Pot bo sicer dobro označena. "Sredi gozda je v temi vsako drevo enako. S smerokazi in svetlečimi odsevniki bomo zato označili vse dele poti, kjer bi se lahko kdo izgubil, še danes pa grem na traso preveriti tudi določene odseke, ali so po žledolomu prehodni."

Udeleženci morajo biti dobro telesno pripravljeni, sicer pa bo organizirano tudi spremstvo Gorske reševalne službe, če bi mogoče kdo omagal.