V soboto, 19. oktobra, bodo Ljubljano zasedli najmlajši in šolarji, v nedeljo, 20. oktobra, pa sledijo teki na 10, 21 in 42 km. Foto: www.alesfevzer.com
V soboto, 19. oktobra, bodo Ljubljano zasedli najmlajši in šolarji, v nedeljo, 20. oktobra, pa sledijo teki na 10, 21 in 42 km. Foto: www.alesfevzer.com

Teden dni pred iztekom prijav je na vse tri razdalje prijavljenih tri odstotke več tekačev kot lani. Na 42 kilometrov to pomeni kar 40-odstotni prirast, od rekorda pa organizatorje loči manj kot 100 prijav. Za pet odstotkov je večje tudi število tekačev iz tujine, pri Slovencih pa je številka večja za tri odstotke v primerjavi z lanskim letom.

"Preseganje mejnika 14.000 prijavljenih je za nas izjemno pomembno. To dokazuje, da smo na pravi poti in da tekaška skupnost raste ter se z veseljem vrača na naš maraton. Letos nadaljujemo tektonske premike, ki smo jih uvedli lani, in utrjujemo prireditev z novimi dosežki in inovacijami," je povedala Barbara Železnik, vodja maratona v slovenski prestolnici.

Prav zaradi pričakovane rasti udeležbe so se odločili, da letošnji program nekoliko prilagodijo. Štarti tekov namreč ne bodo sočasni, tako bodo zagotovili boljšo izkušnjo tako ob prihodu na start kot tudi varnejši prehod s ciljnega prostora na Kongresnem trgu proti servisnim objektom na Trgu republike.

Začetek teka na 10 km bo tako ob 8.00, start na 21 km in 42 kilometrov pa uro pozneje, ob 9.00. Prijave za NLB 28. Ljubljanski maraton 2024, kot se uradno imenuje tekaška prireditev, so odprte še do 30. septembra.