Barbara Smrekar:
Barbara Smrekar: "Šport pomeni neko vztrajnost, disciplino in tudi trud, ki ga je treba na daljši čas vlagati, da dosežemo določene rezultate. To je pomembno, saj v športu sodelujemo, podpiramo drug drugega, se razveselimo svojih rezultatov in rezultatov drugih." Foto: MMC RTV SLO

Žal je v športu primerov slabe prakse še vedno veliko. "Od zlorabe dopinga do neprimernega navijanja, netolerance do vseh udeležencev tekmovanja, rasizma," je za oddajo Migaj raje z nami na TV Slovenija povedal dr. Boro Štrumbelj, generalnik direktor direktorata za šport in dodal: "V šport si želimo spet vnesti vrednote, da bi se z njim ukvarjali vsi in da bi družine skupaj hodile na tekmovanja. Radi bi, da bi šlo tudi za spodbujanje neke srčne kulture, ki jo včasih zmanjka."
Da bi bilo obnašanje čim bolj športno, je država financirala nekaj projektov, kot je na primer usposabljanje trenerjev za delo z mladimi, da bi znali razvijati športnikov značaj. Zanimiva ideja je podeljevanje kartonov. Modri kartoni pomenijo pohvalo, kartoni z imenom siva cona pa se podeljujejo navijačem v opozorilo in razmislek.
Pomembna sta predvsem dober zgled in pravilna vzgoja. Vse se začne v domačem okolju, nekaj pa k vsemu lahko doda tudi šola. "Šport pomeni neko vztrajnost, disciplino in tudi trud, ki ga je treba na daljši čas vlagati, da dosežemo določene rezultate. To je pomembno, saj v športu sodelujemo, podpiramo drug drugega, se razveselimo svojih rezultatov in rezultatov drugih," je povedala Barbara Smrekar, ravnateljica OŠ Polje Ljubljana.
Šolska športna tekmovanja so odličen prostor, da mlade učimo o teh vrednotah. "Moramo jih naučiti kulture navijanja in to ne sme preiti na drugo stran, kjer se pokažejo tudi negativna čustva," je še povedala Barbara Smrekar.