Ivano Balić je bil po zmagi v Celju dobro razpoložen. Foto: MMC RTV SLO
Ivano Balić je bil po zmagi v Celju dobro razpoložen. Foto: MMC RTV SLO
Ivano Balić
S selektorjem in nekdanjim trenerjem Zagreba Linom Červarjem se je razšel korektno. Foto: MMC RTV SLO
Nikola Karabatić in Ivano Balić
"S Karabatićem se poznava le z igrišča"

Ivana Balića poznajo vsi, ki vsaj bežno spremljajo evropski rokomet. Je hrvaška velezvezda, ki pa je v svoji karieri le enkrat zaigral v tujini, od leta 2004 do 2008 je nosil dres Portland San Antonia. Pred letošnjo sezono se je podal v hrvaško prestolnico, v kateri nosi dres Zagreba, ki se je pretekli konec tedna v dvorani Zlatorog pomeril s Celjem Pivovarno Laško.

Tretji polčas za Balića
Balić je imel po tekmi morda celo več dela kot na srečanju samem, saj se je moral kar nekaj časa fotografirati, objemati in podpisovati avtograme, verjetno pa ni treba poudariti, da je teren zapustil zadnji. Do njega je prihajalo staro in mlado, pozdravili so ga slovenski in hrvaški navijači, 29-letni Splitčan pa je svoje obveznosti opravil z nasmehom.

"Napiši, da sem igral dobro"
Čeprav je bil na igrišču precej neopazen, pa mu je eden izmed hrvaških novinarjev po tekmi dejal, da je igral dobro. "Misliš? Potem napiši to ...," mu je odvrnil nasmejani Ivano. Rezultatsko se je Zagreb vrnil med žive, saj ima še vedno možnost uvrstitve v četrtfinale. Kaj pa finančno? Klub je zajela kriza ... "Nimam pojma, ne sprašujte tega mene. Jaz samo oblečem dres in grem na igrišče. A mislim, da bo vse v redu," pa je odvrnil za MMC in dodal, da plače (za zdaj) prihajajo redno.


Kaj počne Splitčan v Zagrebu?
Po štirih letih v Pamploni je bila moja želja, da se vrnem domov. Zagreb je edini klub, ki zadovoljuje moje ambicije, in zato sem se vrnil. Razlog je tudi osebne narave, saj je v Zagrebu moj otrok.

Kakšen je občutek in pogled na 2. mesto s SP-ja po treh tednih?
Žalostno. Žal mi je, ker smo igrali doma, kjer bi lahko osvojili zlato. A roko na srce, Francozi so bili v tem finalu boljši od nas in so zasluženo osvojili naslov prvaka. Bom pa potreboval še nekaj časa, da bom lahko zadovoljen s tem srebrom.

Ob koncu srečanja ste medaljo jezno pospravili v žep, pozneje pa slavili na Trgu bana Jelačića. Zakaj taka menjava razpoloženja?
Medaljo sem pospravil v žep kot neki majhen protest proti sodnikom. Ne le zaradi finala, gre tudi za zadnja leta. Ko pa smo na Trgu bana Jelačića videli tiste ljudi, ki so zaradi nas dve uri zmrzovali, potem je bilo treba biti dobre volje, jih pozdraviti in se jim zahvaliti, da so prišli.

Lino Červar je pred kratkim zapustil trenerski stolček Zagreba. Kako ste se poslovili od njega?
Trener je imel nekaj zdravstvenih težav, kar je bil tudi razlog, da je odšel. To je to, med nama je vse v redu.

Z Nikolo Karabatićem sta imela nekaj konfliktov, kdaj se bosta dobila na pijači?
Vse je bilo v žaru boja. Dobil sem udarec v glavo, za katerega mislim, da ni v redu, zato sem se takrat tudi tako odzval. Nisva prijatelja, poznava se z igrišča.

Kdaj boste zaigrali v Sloveniji?
Nisem še dobil ponudbe. Morda nekega dne, ko ta pride ...


Najboljši hrvaški rokometaš na položaju srednjega zunanjega je svojo rokometno kariero začel leta 1997 pri Splitu, štiri sezone pozneje pa je okrepil Metković. S Portlandom je osvojil en naslov državnega prvaka in bil po enkrat podprvak DP-ja in Lige prvakov. S hrvaško reprezentanco je osvojil srebrno medaljo na EP-ju 2008, SP-jih 2005 in 2009 ter naslov prvaka na SP-ju 2003 na Portugalskem in olimpijskega v Atenah 2004. V Pekingu, kjer mu je na odprtju iger pripadla čast zastavonoše naše južne sosede, je na tekmi za tretje mesto "padel" proti Španiji.

Anže Blažič

"S Karabatićem se poznava le z igrišča"