Ivo Milovanovič povzema polfinalna obračuna. Foto: RTV SLO
Ivo Milovanovič povzema polfinalna obračuna. Foto: RTV SLO
Henning Fritz
Henning Fritz velja v nemških medijih za osrednjega junaka uvrstitve v finale. Foto: Reuters
Karol Bielecki
Smrtonosni streli Karola Bieleckega so zaščitni znak poljske igre. Foto: EPA
Gorazd Škof
Gorazd Škof želi oditi v Nemčijo, a s Celjem ga še veže veljavna pogodba. Foto: EPA

Obakrat dva podaljška, obakrat bi lahko zmagala tudi poraženca, obakrat so bili v naslovnih vlogah vratarji, obakrat drama za spomin in zgodovino.

Prav so imeli tisti, ki so napovedali, da bodo Nemci v finalu. Najbrž se njihove napovedi ne bi uresničile, če ne bi bilo večje ali manjše pomoči sodnikov. In to ne naključnih. V ozadju komisije za delegiranje sodnikov krožijo govorice o skandinavskih sodnikih, ki so imeli nalogo rešiti Nemčijo in prvenstvo. In očitno so izpolnili pričakovano.

Sodniki in Francozi
Zakaj spet o sodnikih? Preprosto zato, ker so spet oškodovali nemške tekmece, tokrat Francoze. Šveda Hakasson in Nilsson sta ob pravem času razveljavila pravilno dosežen gol Giugouja in pomagala Nemcem do zmage. Francoski selektor, ki iz protesta ni prišel na novinarsko konferenco, je v prostore za pogovore z novinarji dejal, da je to škandal, ki ga lahko zakuha samo nesposobna IHF.

Nemci slavijo na vso moč
Seveda so na drugi strani Nemci kar sijali od zadovoljstva. Vsi mediji poročajo o velikem uspehu in o novi priložnosti za tretji svetovni naslov. Selektor Brand ima vsak dan v jutranjem programu ZDF-a in ARD-ja daljši klepet in po zmagi nad Francijo sploh ni omenil sodnikov .

Bundesliga je najmočnejša
Dramatičen razplet smo spremljali tudi v Hamburgu. Poljaki so sijajni na tem prvenstvu. Morda se spomnite, ti isti Poljaki so igrali lani v St. Gallnu na EP-ju in izgubili tudi s Slovenijo, danes pa so finalisti SP-ja. Bogdan Wenta, njihov selektor, nazadnje se ga kot igralca spomnim z olimpijskega turnirja v Sidneyju, ko je igral za Nemčijo, je še naprej skromen in vse zasluge pripisuje igralcem. Obračun Poljakov in Nemcev so poročevalci že označili za dvoboj Nemčije in Poljakov iz Bundeslige. Jasno, samo predstavljamo si lahko, kako si Poljaki želijo premagati Nemce na njihovem dvorišču.

Nekako v ozadju bo dvoboj Francija - Danska za bronasto medaljo. Francozi so bili že trikrat tretji, Danci pa po daljšem času lovijo medaljo na SP-ju.

Nesporazumi v "kockastem" taboru
Zanimive so tudi zgodbe iz hrvaške reprezentance, ki se bo v boju za 5.mesto borila z Rusijo s Kokšarovom na čelu. Tudi v Nemčiji odmevajo odzivi ob gradnji objektov na Hrvaškem za SP 2009. Še bolj kot to so privlačne različne pripovedi o nesporazumih med vodstvom hrvaške zveze in igralci. Skupni imenovalec ob različnih obrazložitvah naj bi bilo razhajanje, ali igrati s polno močjo s Španci ali ne, in se z morebitnim porazom izogniti Francozom v četrtfinalu. Kot veste, Hrvati so premagali Špance, kajti taka je bila volja igralcev in selektorja.

Škof ostaja v Celju?
Prav danes so se v Kölnu srečali predstavniki t. i. skupine G 14 , predstavniki najboljših evropskih klubov. Podpredsednik te skupine je Celjan Tomaž Jeršič, glavna točka srečanja pa je zahteva za zavarovanje reprezentantov, ki jih drago plačujejo klubi. Mimogrede, potrdil je novico iz Celja, da je IHF ob pregledu pogodbe Celje PL-Škof ugotovil, da ima vratar Gorazd Škof še veljavno pogodbo in da ne more oditi v Magdeburg.

Petek je dan za ...
Današnji dan je na SP-ju dan, ko bodo preostali igralci v glavnem počivali, marsikdo se po odpravil po nakupih, zvečer pa bo zabava na eni izmed ladij na reki Ren. Prireditelji napovedujejo bogat zabavni program in predvsem veliko piva.

Ivo Milovanovič