Uroš Zorman in Zvonimir Serdarušić slovenske reprezentance nista uspela popeljati na svetovno prvenstvo na Švedsko. Bosta na klubski sceni, ki
Uroš Zorman in Zvonimir Serdarušić slovenske reprezentance nista uspela popeljati na svetovno prvenstvo na Švedsko. Bosta na klubski sceni, ki "Noki" bolj "leži", dosegla zastavljene cilje? Foto: Reuters
Uroš Zorman
Pivovarji upravičeno merijo na obe domači lovoriki. Le kako ne bi? Foto: Marko Madžarac
Petar Metličić
Nekdanji hrvaški reprezentant Petar Metličić, svetovni in olimpijski prvak, bo po Ciudad Realu znova združil moči s svojim dobrim prijateljem Urošem Zormanom. Foto: EPA

vračajo z okrepljeno ekipo, ki ji bo poveljeval kapetan Uroš Zorman.

30-letni Ljubljančan ne želi razpravljati o moči "novih" Celjanov, pravi le, da bi bilo zanj osebno vse, razen dvojne domače krone, razočaranje. V Ligi prvakov računa na preboj v drugi del, čeprav se zaveda, da pivovarje v družbi Kiela, Barcelone, Rhein Neckar Lőwna, Chamberyja in Kielc, kjer gostujejo v nedeljo, čaka težko delo. "Sam bi se postavil na 3. mesto. Kiel in Barcelona sta po vložku pred nami, kar velja tudi za Rhein Neckar, a mislim, da nima boljše ekipe," razmišlja Zorman.


Zunanjemu opazovalcu se zdi, da Celje Pivovarna Laško že dolgo časa ni imelo tako močne ekipe, kot jo ima letošnjo sezono. Kakšen pa je vaš vtis iz "prve roke"?
Glede na to, da me tri leta ni bilo v Celju (2005-2008, op. a.), bi to moštvo težko primerjal s prejšnjimi selekcijami. Če pa kdo tako tako misli, naj kar. Naš cilj je dati maksimum na igrišču.
Domačo sezono ste začeli s tremi zmagami in že osvojili prvo lovoriko, superpokal. Bi si upali staviti, da to sezono na domačem igrišču ne boste poraženi?
To je nesmiselno govoriti. Šteje le tisto na koncu, to pa je naslov državnega in pokalnega prvaka. Nihče te ne bo vprašal, kako si to osvojil, ali brez poraza ali pa le s točko prednosti. Nihče niti ni zahteval naslova brez poraza. Vsekakor pa gremo na vsaki tekmi na zmago.
Kljub temu najbrž prevelikih težav pri osvojitvi dvojne krone ne bi smeli imeti? Kaj pravite na konkurenco?
Kot sem videl v uvodnih dveh krogih, bo tisti od nas treh (še Gorenje in Cimos, op. a.), ki bo napravil spodrsljaj pri kateri od manjših ekip, izpadel iz boja za lovoriko. Upoštevati je treba tudi, da imamo mi še izjemno težko skupino Lige prvakov, kjer imamo svoje želje in ambicije. Kljub temu bi bilo zame vse drugo, razen dvojne domače krone, razočaranje.

Kako so se novinci vklopili v ekipo? S čim je (bilo) največ težav?

Novinci niso imeli nobenih težav, kar se tiče prilagajanja na novo okolje, saj je to prijazno. Največ težav imamo vsi z novim sistemom igre, ki temelji na disciplini in natančnosti, z novo taktiko tako v obrambi kot v napadu. Tu pa ni razlike med "starimi" in "novimi".

Najbolj zveneča okrepitev je Pero Metličić, s katerim ste skupaj osvajali lovorike že v Ciudadu Realu, pa tudi sicer ste z njim osebno v izjemno dobrih odnosih. Ste ga tudi sami kaj pregovarjali, naj pride v Celje?

Midva sva vseskozi v stikih, a to ni bilo odločilno za njegov prihod. Ponudila se je pač priložnost in klub jo je izkoristil.

Če pogledate po igralnih položajih, kje ste najmočnejši, kje pa najšibkejši?

To je zame nehvaležno vprašanje, saj nisem strokovnjak. Mislim, da smo za zdaj na vseh položajih dobro pokriti.

Kako ste igralci sprejeli enomesečno odsotnost Serdarušića in njegovo menjavo z Deničem?

Vodstvo kluba se je tako odločilo. Naša naloga je, da se Denič, ki pozna Nokin sistem, čim prej privadi na novo okolje.

Doma vas predvidoma čaka nekoliko lažje delo, medtem ko bo Liga prvakov pravi kazalnik moči te ekipe. Skupina je z obema finalistoma lanske sezone Kielom in Barcelono najbolj atraktivna, a hkrati tudi najtežja. Kam na mesta od 1. do 6. bi vas uvrstili?

Sam bi se postavil na 3. mesto. Kiel in Barcelona sta po vložku pred nami, kar velja tudi za Rhein Neckar, a mislim, da nima boljše ekipe. Seveda pa so še kako nevarne tudi Kielce. Ne bojimo se nikogar. Doma lahko premagamo vsakogar, enako pa lahko v gosteh izgubimo proti vsakomur. Največ seveda štejejo točke v gosteh.

Ligo prvakov v nedeljo odpirate na Poljskem pri Kielcah, ki jih vodi Bogdan Wenta, zanje pa med drugim igrata tudi Mirza Džomba in Rastko Stojković. Kako se jih boste lotili?
Podrobnih priprav nanje še nismo začeli, saj nas danes čaka še tekma državnega prvenstva. Zagotovo bo šlo na Poljskem za eno od ključnih tekem sezone, pa ne samo zaradi tega, ker je prva, ampak tudi zaradi tega, ker so Kielce naš neposreden nasprotnik za mesta 3 in 4. Ne razmišljamo pa o ničemer drugem kot o zmagi.

Slovenska reprezentanca bo po Hrvaški 2009 znova izpustila veliko tekmovanje, to je svetovno prvenstvo na Švedskem. Ta neuspeh ste v poletnih mesecih gotovo premleli in analizirali. Lahko zdaj poveste, kaj vam je zmanjkalo?

Še danes točno ne vem, kaj. Resnici na ljubo, tudi nočem o tem preveč razmišljati, saj so rane še sveže. Zmanjkal nam je en gol v zadnjih osmih minutah.
Trener Serdarušić razmišlja tudi o tem, ali bo še naprej vodil slovensko reprezentanco. Vas to preseneča?
Zagotovo me, saj je bilo dogovorjeno, da nas bo vodil 4 leta. Govori se marsikaj, tudi to, da bo odstopil, a dokler ni uradno, je še vedno naš selektor.