161 Andrej Hauptman pred cestno dirko: Slovenija ima izvrstno reprezentanco

Vabljeni k poslušanju

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta ob robu svetovnega prvenstva v kolesarstvu gostila športnega direktorja ekipe UAE in nekdanjega selektorja Andreja Hauptmana. Prvenstvo se je v nedeljo začelo s kronometrom elit, kjer sta slavila Remco Evenepoel in Grace Brown, s čimer sta oba ponovila zlato zgodbo iz olimpijskega Pariza. "Remco je v zadnjih letih dokazal, da je res pravi kronometrist, hkrati je tudi specialist za enodnevne klasike, res je kompleten kolesar, ki je dobil tudi Dirko po Španiji, na Dirki po Franciji pa bil na zmagovalnem odru. Za njim je res fantastična sezona, celo leto je v vrhunski formi, kar je samo pokazatelj, na kakšni ravni je," je v uvodu povedal Hauptman.

Sorodna novica Evenepoel ubranil naslov prvaka; Roglič 12.

Pravi palček med velikani, a moč ni vse
Nekdanji nogometaš iz Belgije res odstopa od prototipa modernega mojstra vožnje na čas. Trije od štirih letošnjih dobitnikov medalj na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih so namreč visoki vsaj 190 centimetrov, Evenepoel pa meri le 171 cm. Hauptman poudarja pomen odlične aerodinamične drže Belgijca: "Na bolj ravninskih kronometrih res pride do izraza maksimalna moč, ki je pri Remcu gotovo manjša kot pri Filippu Ganni, ampak ne odloča samo moč. To samo pomeni, iz kakšnega testa je Remco, na skoraj vsaki trasi lahko računaš nanj."

Vine spet utrpel grd padec
Preostali medalji sta osvojila Italijana Filippo Ganna in Edoardo Affini. V igri za bron je bil dolgo tudi Jay Vine, a je na spustu padel in izgubil več kot pol minute. Avstralec je član UAE-ja. "V nedeljo sem na letališču dobil poročilo našega klubskega zdravnika. Mislim, da bo vse v redu in bo verjetno v nedeljo že pripravljen za cestno dirko na svetovnem prvenstvu. Ima pa res izjemno smolo, saj je grdo padel že na Baskiji, kjer sta se poškodovala tudi Roglič in Vingegaard, o katerih se je več govorilo, a mislim, da jo je najslabše odnesel prav Vine. Vrnil se je tik pred Dirko po Španiji, našel je vrhunsko formo, upam si trditi, da bi brez padca končal na tretjem mestu. Škoda, medalja bi bila nagrada za vse pretrpljene mesece in odrekanja. Po takem padcu se je težko vrniti, ampak vrhunski športniki so res izjemni ljudje in verjamem, da bo šel čez to in bo že v nedeljo pokazal, v kakšni formi je," je o svojem varovancu razmišljal Hauptman.

Rogličeve uvrstitve na "velikih" kronometrih

MestoTekmovanjeKraj in letoVišinci/km
1.olimpijske igreTokio 202116,9
2.svetovno prvenstvoBergen 201721,3
10.olimpijske igreRio 201615,7
12.svetovno prvenstvoHarrogate 201911,3
12.svetovno prvenstvoZürich 20248,8
24.svetovno prvenstvoDoha 20161,3

Za Rogličem je izjemna sezona
Slovenske barve je branil Primož Roglič in osvojil 12. mesto, kar je izenačitev njegove druge najboljše uvrstitve v tej disciplini na svetovnih prvenstvih. Kisovčan je bil po nastopu (malo) razočaran, a Hauptman njegovega nastopa ni videl tako usodno: "Za Primožem je izjemna sezona, saj je zmagal na Vuelti, imel je pa tudi ogromno težav s poškodbami. Lahko smo veseli, da se je sestavil po Vuelti in se udeležil tega prvenstva. Lepo je videti, da se taki šampioni odzovejo na povabilo v reprezentanco, vsi ti naši šampioni z veseljem nastopajo za Slovenijo, to je treba spoštovati. Težko pa je pričakovati od tistih, ki vozijo na generalno razvrstitev na tritedenski dirki, da potem 14 dni pozneje že vozijo na svetovnem prvenstvu. Primož je že večkrat dokazal, da lahko, ko je tisti pravi, pomete s konkurenco, in verjamem, da bo v nedeljo spet pravi."

Sorodna novica Kronometer v Zürichu s povsem klasičnim profilom, Roglič v drugi vrsti favoritov

Vuelta je pustila svoj dolg
Marsikdo je bil presenečen, da se je Roglič pojavil na startu, nekaj vzponov je sicer bilo, vendar spet ne toliko kot v Tokiu ali Bergnu, kjer je posegel po medalji. "V kolesarstvu je vrh izjemno širok, odloča tudi dnevna forma, kar sploh velja za 'enodnevne dirke in kronometre'. Včasih lahko odloča ena sama malenkost in je rezultat čisto drugačen. Mislim, da je tudi 12. mesto odličen rezultat, seveda se moramo zavedati, da Primož cilja na zmago ali medaljo, ampak treba je vedeti, da so tudi drugi vrhunski kolesarji, ki prav tako trdo delajo in lahko se zgodi, da kdaj pridejo bolje pripravljeni. Treba se je zavedati, da je Vuelto vozil na polno in potem se je veliko težje pripraviti na enodnevni kronometer. Tu je zelo pomembno, da si svež in spočit, kot je bil na olimpijskih igrah v Tokiu, takrat je bil tisti padec na Touru nekako sreča v nesreči, saj se je lahko nekako sestavil, na Japonskem je bil potem res spočit in svež, tam se je vse izšlo in osvojil je zlato medaljo," meni Hempi.

Tudi popolnost včasih ni dovolj
Prvenstvo se bo končalo v nedeljo s cestno dirko, to bo prva od štirih zaporednih izvedb na svetovnem prvenstvu, ki bo precej hribovita in s tem ustreza njegovemu varovancu Tadeju Pogačarju. Ta je že večkrat povedal, kako zelo si želi mavrične majice, kar je potrdil tudi njegov direktor: "Tadej ima ogromno ciljev, je zelo motiviran športnik, na vsaki dirki želi pustiti pečat. Vsak vrhunski kolesari, ki je v samem vrhu, si želi nositi mavrično majico, to bo veljalo verjetno za polovico tistih, ki bodo v nedeljo na startu. Res verjamem, da mu bo enkrat v naslednjih letih tudi uspelo. Treba se je tudi zavedati, da svetovno prvenstvo ni tritedenska dirka, ampak je to enodnevna klasika, ena majhna taktična napakica lahko vse obrne na glavo in nimaš potem 14 dni časa tega popravljati, zmanjševati zaostanka in priti nazaj do vodstva. Vse je treba narediti perfektno v enem dnevu, pa še to kdaj ni dovolj."

Najboljše slovenske uvrstitve na reprezentančnih cestnih dirkah

MestoKolesarTekmovanjeKraj in letoVišinci
3.Andrej HauptmanSPLizbona 20014565
3.Tadej PogačarOITokio 20214582
3.Tadej PogačarSPGlasgow 20233385
4.Andrej HauptmanSPZolder 20021608
5.Zoran KlemenčičSPZolder 20021608
5.Andrej HauptmanOIAtene 20042905
6.Primož RogličSPImola 20204662
7.Uroš MurnSPSalzburg 20062925
7.Borut BožičSPKøbenhavn 20111925
8.Jan TratnikOIPariz 20242825

Pogačar postaja vse bolj izkušen
Najboljši kolesar na svetu si je po zmagi na Touru vzel osemtedenski tekmovalni premor. Zdi se, da se danes bolj zaveda pomena počitka, kot se je na začetku kariere. "Tadej prihaja v zrela športnikova leta, kjer se pri delanju vsake manjše napake več naučiš, kot bi se mogoče pri 20 letih, ko sploh ne čutiš nobene utrujenosti. Ko prideš v zrelejša leta, bolj veš, kaj ti ustreza, bolj čutiš svoje telo in vse to je treba upoštevati. Prišel je v leta, ko točno ve, kako se je treba pripraviti na enodnevno dirko in kaj početi v času pred dirko. Lahko ste videli, da je bil v Kanadi takoj pripravljen in zato lahko z optimizmom čakamo nedeljsko dirko," meni prvi slovenski dobitnik medalje na svetovnih prvenstvih.

Sorodna novica Pogačar z napadom v predzadnjem krogu suvereno zmagal v Montrealu

Recept zadnjih dni pred dirko
Dirko v Quebecu je končal na sedmem mestu, v Montrealu pa je spet zmagal. Kaj je počel prejšnji teden? Hauptman odgovarja: "Najprej se je bilo treba spočiti po dveh napornih dirkah, zdaj pa smo v fazi približevanja dirke, potrebno je, da prideš s pravo aktivacijo, da narediš en daljši trening, potem pa se spočiješ, narediš še en malo hitrejši aktivacijski trening, da ne prideš preveč spočit na štart. Kot rečeno, ni popravnega izpita, tam je treba biti 100-odstoten."

Ves čas se bo treba prilagajati
Kakšno taktiko ubrati? Ena ideja je preverjena UAE-jeva letošnja taktika držanja bega na razdalji, v zadnji tretjini pa s hitrim tempom ujeti beg, otežiti dirko in nekaj deset kilometrov pred ciljem pripraviti Pogačarju odskočno desko. Nekdanji selektor pa odgovarja: "Lahko je narediti en odličen plan, težje pa ga je izvesti, ker bodo imele tudi preostale reprezentance svoj taktični načrt. Ves čas se je treba prilagajati. Ta slovenska reprezentanca je res izkušena in uigrana, to so sami vrhunski kolesarji, ki bodo med sabo povezani. O taktiki pa bi bilo treba več vprašati selektorja Uroša Murna. Sam verjamem, da bo fante povezal in vrhunsko pripravil taktiko, mi pa bomo lahko samo selektorji s kavča."

Pustimo jim svobodo
Večina strokovnjakov in stavnic v vlogo prvega favorita postavlja prav Pogačarja, a tu je še Roglič, ki mu trasa prav tako ustreza, zato marsikdo meni, da bi bila ustrezna taktika dveh kapetanov. "Jaz ne bi šel pregloboko v taktične razplete in točne naloge. Prepričan sem, da fantje točno vedo, kako bo treba dirkati, moramo jim pustiti nekaj svobode. Ko sem bil sam selektor, nisem bil prav zelo vesel, če mi je nekdo polagal besede taktike v usta. Pustimo profesionalcem, da bodo svoje oddelali. Svetovna prvenstva so se že velikokrat končala s presenečenjem, ko sem sam dobil medaljo, niti slučajno nisem bil v ožjem krogu favoritov. Letos smo pogosto videli, da so vsi dirkali proti van der Poelu ali van Aertu," opozarja sogovornik.

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, kjer je govor še o naslednjih temah:
− osnovnošolsko državno prvenstvo v kronometru, ki ga je gostila Planica;
− Šport otrok in (ne)vmešavanje staršev v kolesarstvu;
− Ganna je bil na zadnjih treh velikih kronometrih vselej drugi, kaj mu manjka do zlata?
− Kam bi lahko v kronometru posegel Pogačar?
− Sladke (ali nesladke) skrbi selektorja Murna;
− Pogačar je v zadnjih dveh letih dobil polovico enodnevnih dirk, najslabši izid je 7. mesto;
− UAE bo v nedeljo posodil avtobus;
− kdaj bo znan Pogačarjev načrt dirk za leto 2025?
− Zanimivost o številki (1)61.