154 Pariški odmev: Slovesno odprtje, trojček Evenepoela in iskanje slovenske barve

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta se tokrat dotaknila olimpijskih iger v Parizu, Gruden se je oglasil iz francoske prestolnice, od koder za naš spletni portal spremlja igre 33. olimpijade.

Vabljeni k poslušanju

Novinarja sta debato začela pri petkovem slovesnem odprtju, kjer so bili športniki odrinjeni šele na drugo ali tretje mesto. Marsikdo po svetu je bil nad štiriurno predstavo navdušen, marsikdo užaljen, povsem enotni niso bili niti v Franciji.

Svoboda: revolucionarna himna Ça Ira in metalska skupina Gojira

Pariz je bil vedno sporen
"Slovesnost ob odprtju je vzdignila kar nekaj prahu. A kdor pozna Pariz, Parižane in Francijo ter Francoze, je to lahko pričakoval. Ko so se pred dobrim stoletjem v francoski prestolnici oživljale olimpijske igre okoli Pierra de Coubertina, je bil Pariz mesto 'belle epoque' 'fin de siècla'. Tu so bile podobe Mouline Rougea in prostaškega kankana, neusmiljene podobe Toulousa Lautreca. Podiranje tabujev v vseh spektrih umetnosti. Pariz je bil vedno sporen. Voltaire ali pa Slovencem znana Figarova svatba, oboje iz 18. stoletja, ki se je končalo z veliko francosko revolucijo in rojstvom nove dobe," je pogovor začel Gruden.

Vroče po volitvah
Kaj pa je najbolj razburilo Francoze? "Notranje za Francijo izstopata simbolno nastop najbolj poslušane francosko govoreče glasbene zvezde: Aye Nakamura in godba republikanske garde pred stavbo Institute de France. Pravi preplet tradicije in sodobnosti, prikaz, da se lahko dve različni podobi Francije tudi poenotita. Seveda smo v Franciji še v povolilnem obdobju, ko se je država močno razklala, na levo in desno, pri čemer je bila poražena sredina. Igre so priložnost, da se umirijo strasti," je nadaljeval Gruden.

Sorodna novica Tratniku najprej zagodlo kolo, potem pa še telo

Kronometer ni prinesel 15-erice
Kolesarstvo je zaradi velikih uspehov slovenskih športnikov v nekaj letih postal paradni šport. V Tokiu sta medalji tam osvojila Primož Roglič in Tadej Pogačar, ki ju na olimpijskih igrah tokrat ni. Za zdaj bolj slabo kaže, da bi bila tokratna odprava lahko tako uspešna. V kronometru se nihče ni prebil med najboljših 15, še vedno pa odmeva odločitev selektorja Penka, ki ni povabil Urške Žigart, ob srečanju z novinarji pa je zatrdil, da je žrtev medijske gonje.

Penko je že vse (na)povedal pozimi
Gruden je nad vsem skupaj presenečen: "Penko že na novoletnem sprejemu jasno povedal, kdo gre v Pariz. Zato me preseneča ves ta zaplet. Morda se preveč ukvarjamo z Urškami. Olimpijski nastopi se ne delijo po zaslugah zaradi zadnjih priložnosti. Urška Žigart je prispevala največ UCI-točk, malo več kot Eugenia Bujak. Na kronometer je bilo treba poslati isti dve kolesarki kot na cestno, ker nimamo velodroma ali pa gorskega kolesarstva. Takšna so pač pravila. Glede na to, da prihaja niz zaporednih hribovitih SP-jev, bi bilo osebno bolje določiti eno mesto iz dvojice Bujak/Pintar, drugo mesto iz para Žigart/Kern."

Sorodna novica "Ponosen sem na to, kar sem dosegel pri svoji starosti, a kdaj čutim, da še ni dovolj"

Slovenci bodo izpustili oglede
Na moški tekmi je Jan Tratnik nastopil le zato, da ohrani kvoto štirih kolesarjev na cestni preizkušnji. Po obilici težav je tako osvojil 27. mesto. Gruden je povedal, da je bil Tratnik ob prihodu v Pariz v četrtek videti izjemno utrujen, kar je bila gotovo posledica, da je tekmoval tako na Giru kot Touru. Pred cestno dirko razmišlja: "Slovenci bodo izpustili vse oglede, zbrali se bodo šele v sredo. Udeleženci Toura so razumljivo iztrošeni, a urnik se je vedel vnaprej. Po odpovedi Pogačarja sem precej znižal pričakovanja, ker bi Pogačar nase vezal pozornost, s tem bi odprl vrata za Tratnika in Mohoriča. To bo divja, pionirska dirka, kjer bo mogoče marsikaj. Mezgec in Novak bosta skušala pustiti pečat. Pustimo se presenetiti."

Evenepoel najbolj kritičen do sebe
Posebno zgodbo je pisal Remco Evenepoel, ki je postal prvi cestni kolesar s tremi različnimi zlatimi medaljami. Nekdanji nogometaš ni povsod najbolj priljubljen, Gruden je prepričan, da se mu včasih dela krivica: "Vedno pove, kar misli. Dostikrat je kritičen do prirediteljev, pa tudi drugih kolesarjev in ekip, ampak največkrat kritizira sebe. Prav zato je nasmejal novinarje, ko je najprej povedal, da se zdaj nima kaj pritoževati, saj je olimpijski prvak. Z združitvijo mavrične majice z zlato čelado je dokazal, kako izjemen kolesar je." Gruden meni, da se zdaj lahko osredini na tritedenske dirke.

Sorodna novica Predsednica poziva šport in vlado, naj uzakonita reprezentančne barve

Katera barva?
Gruden je pred dnevi napisal odmeven članek o reprezentančnih barvah. O tej temi razmišlja: "Reprezentance in navijači potrebujemo poenotenje. V zakonu o športu že imamo člen o barvah reprezentanc, ki pa je ohlapen. Zelena, bela in modra se kombinirajo z grbom ali zastavo. OKS ima nasprotno poudarjeno, da prevladuje zelena, doda se motiv Triglava. Priznam, da mi odtenek zelene ni ravno pri srcu, a tudi razumem, da je takšen, da so se odmaknili od Olimpijine temnozelene barve. Na Štajerskem ne marajo preveč te barve, a to je seveda barva tudi zgodovinske dežele Štajerske, pa tudi piva, ki je doma ob Savinji. Skrajni čas, da je konec te zmede."

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, kjer je govor tudi o naslednjih temah:
− O skupini Gojira
− Francoska popularna kultura prinesla Minione in 'zamaskiranega moškega'
− Tratnik se zdaj vrača v Monako.
− Ganna tokrat ni imel smole.
− Wout van Aert spet brez zmage, a presrečen zaradi medalje.
− Bo ciklokros postal del zimskih olimpijskih iger.
− Ponos, da si del elitnih 12 reprezentanc v posameznem športu.
− Kako zahtevne so igre v Parizu iz logističnega vidika.
− Definicija narcističnih številk.
− Zanimivosti o številki (1)54.