Hostese, ki so se v četrtek zvečer potegovale za naslov najlepše med njimi, so v sredo zjutraj spoznavale tenis z enim od najboljših hrvaških tenisačev Ivanom Dodigom. Izpadel je sicer že v 1. krogu. Foto: Pixsell
Hostese, ki so se v četrtek zvečer potegovale za naslov najlepše med njimi, so v sredo zjutraj spoznavale tenis z enim od najboljših hrvaških tenisačev Ivanom Dodigom. Izpadel je sicer že v 1. krogu. Foto: Pixsell
Aleksandr Dolgopolov
Aleksandr Dolgopolov se je po prvi turnirski zmagi na ATP-lestvici povzpel za pet mest in je zdaj 21. Foto: EPA
Ana Vojnić Tunić
Mis hostes je postala Ana Vojnić Tunić. Foto: Pixsell
Carlos Moya
Carlos Moya je na turnirju v Umagu pustil najmočnejši pečat, saj je bil kar petkrat končni zmagovalec, zadnjič leta 2007. Foto: EPA
Nevena Rendeli in Ana Jelušić
Hrvaška TV-voditeljica in novinarka Nevena Rendeli (levo) je v Umagu predstavila svoj knjižni prvenec, v katerem je predstavila znane in manj znane turistične kotičke Hrvaške. Ob njej je alpska smučarka Ana Jelušić. Foto: Pixsell
Juan Carlos Ferrero
Lanski zmagovalec Umaga Juan Carlos Ferrero je prost dan izkoristil za skok na igrišče za golf. V prostem času se tudi sicer rad smuka s palico okoli lukenj. Poleg prijateljev rad izzove svojega trenerja, Rafaela Nadala in Lleytona Hewitta. Španec je v polfinalu moral priznati premoč Dolgopolovu. Foto: Pixsell

Leta 1990 je v prvem finalu Umaga Prpić v treh nizih ugnal Gorana Ivaniševića, nato pa Hrvati vse do nedelje niso imeli finalista. Marin Čilić je reševal čast gostiteljev, saj so Mate Delić, Mate Pavić, Antonio Veić, Ivan Dodig in Ivan Ljubičić izgubili že v prvem nastopu. Čilić, ki je po lanski izjemni sezoni (polfinale OP-ja Avstralije, zmagi v Čenaju in Zagrebu), letos precej padel na lestvici ATP, je znova našel prav formo, a v finalu ga je 21-letni Kijevčan ugnal s 6:4, 3:6 in 6:3.

Izjemne skrajšane žoge Ukrajinca
Vzdušje je bilo na finalu odlično, tribune pa precej premajhne za vse teniške navdušence. Vsi stoli so bili zasedeni, tudi na stopnicah se je trlo navijačev. Dolgopolov je z natančnimi udarci prevladoval v prvem in tretjem nizu, navdušil je z izjemnim občutkom za skrajšane žoge, Čilić je bil velikokrat nekaj metrov stran od žoge.

"Od začetka dvoboja je igra potekala v njegovem ritmu, točke so bile končane zelo hitro. Moral sem najti neko rešitev, kar mi je uspelo šele sredi drugega niza. Stekla mi je tudi igra na servis, nato pa sem se počutil preveč hrabro na začetku zadnjega niza, saj sem naredil preveč napak. Škoda, da mi ni uspel preobrat, a Dolgopolov je ves teden igral odlično. Igral sem zelo dobro in računam, da bom tako nadaljeval sezono," ni bil preveč razočaran Čilić, ki računa na boljše igre v drugem delu sezone.

Nočnih dvobojev ne mara
22-letni tenisač, rojen v Međugorju v Bosni in Hercegovini, se je prebil tudi v finale dvojic, kjer sta z rojakom Lovrom Zovkom izgubila proti italijanski navezi Simone Bolelli/Fabio Fognini s 3:6, 7:5 in 7:10. "Igra dvojic me ni motila, celo pomagala mi je, da se prilagodim na nočne razmere. Sploh nisem navajen igrati nočnih dvobojev, razmere so popolnoma drugačne, predvsem pri servisu. Vse posamične dvoboje do finala sem igral podnevi," je pojasnil Čilić, ki si do konca sezone želi vrnitve med najboljših 20, tako bi se izognil nosilcem na turnirjih serije masters.

Naslednje leto začetek že 9. julija
"Dolgopolov z obeh strani igra enako dobro. Lahko bi postal igralec najboljše deseterice. Vse se dogaja zelo hitro, zato je zelo pomembno, da dobiš veliko točk s servisom, treba je biti raznovrsten," je še dodal Ćilić, ki ni zagotovil, da se drugo leto vrne v Umag. Zaradi olimpijskih iger v Londonu je koledar ATP še bolj zapolnjen in Umag bo na sporedu takoj po Wimbledonu. Začel se bo že 9. julija.

Dolgopolov v posteljo šele zjutraj
"Zelo sem bil sproščen vse do odločilnih trenutkov, v zadnjem nizu sem bil nervozen, a se je dobro izšlo. Ko sem narekoval ritem, sem dobival točke. Če pa sem preveč čakal, je on prevzel pobudo. Nisem dovolj stabilen, take igre ne prikažem vsak teden. Fizično moram biti bolje pripravljen," je povedal dolgolasi Dolgopolov, ki se je udeležil tudi dveh zabav v Umagu. Na izboru za mis hostes (zmagala je Ana Vojnić Tunić) je bil v žiriji, nato pa se je zabaval do šeste ure zjutraj. Vzel je mikrofon in spraševal lepotice, gledalci so bili navdušeni, vzeli so ga za svojega. Ponočevanje ga ni motilo naslednji dan, saj se je v finale prebil brez izgubljenega niza.

V Ukrajini tenis nima pravega statusa
"Končno mi je uspelo osvojiti turnir. V Ukrajini so se čudili, da sem najboljši igralec v državi, pa še nimam turnirske zmage. To je bilo zelo pomembno, a nič bistvenega se ne bo spremenilo. Še vedno bom okoli 20. mesta na lestvici. Treba bo še bolj garati za višjo uvrstitev, želja je preboj med najboljših 10," je poudaril "The Dog", kot ga kličejo prijatelji.

"Tenis v Ukrajini še nima pravega statusa na televiziji. Sergej Stahovski je dobil že štiri turnirje, pa si še vedno ni mogoče ogledati tenisa v neposrednih prenosih. Edina možnost je plačljiv ruski kanal, ki ima veliko tenisa," je položaj pojasnil Dolgopolov, ki je v Umagu zares užival: "V Umagu je turnir res sijajno organiziran, igralci se odlično počutimo. Tu se lahko sprostimo tudi ponoči, saj se dvoboji začenjajo šele pozno popoldne in zvečer. Vseeno se lahko naspimo, imamo trening in se nato pripravimo na naslednji obračun."

Občudoval je Medvedeva in Riosa
Tenis ga spremlja že od tretjega leta naprej. Oče Oleksandr je bil prav tako profesionalni teniški igralec, nato pa je treniral Andreja Medvedeva, ki je blestel v devetdesetih letih. Leta 1999 je izgubil napet finale Roland Garrosa proti Andreju Agassiju v petih nizih. Navijal je zanj in spremljal vse njegove dvoboje, všeč mu je bila tudi igra Marcela Riosa. Do leta 2008 ga je treniral oče, nato pa je začel uspešno sodelovaje z Avstralcem Jackom Readerjem. Všeč mu je vse, kar je hitro. Če ne bi bil tenisač, bi prav gotovo tekmoval v reliju.

Zabava vsako leto bolj pestra
Organizatorji so naredili nov velik korak naprej v dogajanju ob turnirju. Veliko število obiskovalcev prihaja v Umag šele med 22.00 in polnočjo, ko se začenjajo koncerti. Tenis jih ne zanima, v ospredju je zabava do jutranjih ur. Deset dni je to glavno središče dogajanja v Istri in gostje prihajajo iz vseh krajev, ogromno je tudi Slovencev. Vsak najde nekaj za svoj glasbeni okus. Najslavnejše ime je bila nedvomno Montserrat Caballe. Španska operna pevka je navdušila na odprtju turnirja.

Umag postavlja nove zabavne smernice
Turnir je obiskal tudi izvršni direktor ATP-ja za evropske turnirje Laurent Delanney. Navdušen je bil nad videnim: "Umag je edinstven turnir. Kombinacija športa, zabave in kulinarike je izjemna. Gostje se zares zabavajo, 24 ur je poskrbljeno za dogajanje." Direktor Vanja Božičković se zaveda, da je vsako leto težje privabiti znana teniška imena, zato pa poudarja, da po zabavnem delu Umag postavlja nove smernice za preostale turnirje serije ATP.