Jannik Sinner je serviral 13 asov, zadel je nekaj forhendov, ki so jemali sapo, in bo eden glavnih favoritov na zadnjem turnirju za grand slam v New Yorku. Foto: EPA
Jannik Sinner je serviral 13 asov, zadel je nekaj forhendov, ki so jemali sapo, in bo eden glavnih favoritov na zadnjem turnirju za grand slam v New Yorku. Foto: EPA

Italijan, ki je v petek praznoval 23. rojstni dan, je imel veliko dela v četrtfinalu proti Andreju Rubljovu, v polfinalni poslastici je nato v nedeljo premagal Alexandra Zvereva v podaljšani igri odločilnega niza. Finale na polnem osrednjem stadionu Lindner Family Tennis Centra ni bil napet. Trajal je uro in 37 minut.

Prvi igralec sveta je osvojil 15. turnirsko zmago v karieri. Letos je dobil že pet turnirjev. Največja zmaga je bila seveda januarska na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, pokal pa je dvignil še v Rotterdamu, Miamiju in Halleju. V Cincinnatiju je postal edini tenisač, ki je v letošnji sezoni osvojil dva turnirja serije masters.

V prvi igri je Sinner po zaostanku s 15/40 nanizal štiri točke in zadržal servis. V deveti igri se je rešil po 30/40, nato pa si je v 12. igri priigral zaključno žogo za uvodni niz, vendar jo je Tiafoeju uspelo rešiti. Odločala je podaljšana igra, ki jo je Italijan dobil s 7:4.

Frances Tiafoe je imel zelo povprečno sezono do tega tedna. Z novim trenerjem Davidom Wittom se je takoj ujel. Foto: EPA
Frances Tiafoe je imel zelo povprečno sezono do tega tedna. Z novim trenerjem Davidom Wittom se je takoj ujel. Foto: EPA

V drugem nizu Tiafoe, ki je v polfinalu rešil dve zaključni žogi proti Dancu Holgerju Runeju, ni imel nobene možnosti. V prvi igri je poslal forhend prek osnovne črte, izgubil je servis in vrnitve ni bilo več. Sinner je v štirih igrah na svoj servis v drugem nizu oddal le eno točko.

Prvi igralec sveta je bil vse samozavestnejši, zadel je nekaj izjemnih forhendov. Tudi v peti igri mu je uspel brejk. V sedmi igri je imel že tri zaključne žoge, a je Tiafoeju z močnimi servisi uspelo znižati na 5:2. V osmi igri je Sinner brez oddane točke končal dvoboj v velikem slogu.

"To je bil zelo zahteven teden in zelo sem zadovoljen z igro v finalu. Oba sva bila že zelo utrujena po maratonskih nedeljskih dvobojih. V ključnih trenutkih sem odigral najbolje," je povedal Sinner, ki je v zadnjih treh dneh nekajkrat malce šepal po igrišču zaradi bolečin v kolku.

Končno razmerje v osvojenih točkah je bilo 81:61. Postal je drugi najmlajši zmagovalec turnirja v Cincinnatiju. Andy Murray je bil star le 21 let, ko je dvignil pokal leta 2008.

Arina Sabalenka je dosegla drugo turnirsko zmago letos. Foto: EPA
Arina Sabalenka je dosegla drugo turnirsko zmago letos. Foto: EPA

Sabalenka brez izgubljenega niza do naslova
Belorusinja Arina Sabalenka je bila v ženskem finalu boljša od Američanke Jessice Pegule s 6:3 in 7:5.

26-letna Sabalenka, ki bo na novi lestvici WTA napredovala na drugo mesto, na turnirju ni izgubila niti niza, med drugimi pa je v polfinalu premagala prvo teniško damo Igo Swiatek. To je njen šesti naslov na turnirjih WTA 1000 in 15. WTA v karieri.

Letos je osvojila Odprto prvenstvo Avstralije, v finale Cincinnatija pa je prišla s štirimi porazi v zadnjih petih finalih. Med drugim je izgubila tudi finala Madrida 1000 in Rima 1000.

30-letna Američanka ostaja pri šestih naslovih WTA, od tega jih je polovico dobila na turnirjih serije 1000. To je bil njen prvi poraz na zadnjih desetih dvobojih.

V uvodnem nizu je bila odločilna četrta igra, ko je Belorusinji uspel brejk, potem pa je zanesljivo opravila delo na svoj začetni udarec za vodstvo z 1:0.

Drugega je začela z odvzemom servisa, pri vodstvu s 5:4 je servirala za zmago, toda igra je pripadla Peguli. Toda hitro je našla odgovor, z brejkom znova prišla do prednosti, v 12. igri pa si je priigrala dve zaključni žogici in že prvo izkoristila. Dvoboj je trajal uro in 16 minut.

Gladka zmaga Sinnerja v finalu Cincinnatija

CINCINNATI
(7.909.030 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale (M):
SINNER (ITA/1)
- TIAFOE (ZDA)
7:6 (4), 6:2

Finale (Ž):
SABALENKA (BLR/3) - PEGULA (ZDA/6)
6:3, 7:5