Rudar upa, da bo v poletnih mesecih na evropskem prizorišču zelo zaposlen. Foto: MMC RTV SLO
Rudar upa, da bo v poletnih mesecih na evropskem prizorišču zelo zaposlen. Foto: MMC RTV SLO
Maribor
Mariborčani v prihajajoči sezoni državnega prvenstva veljajo za favorite. Foto: MMC RTV SLO
Brane Oblak
Olimpijo, ki se vrača med slovensko elito, bo v naslednji sezoni vodil Brane Oblak. Foto: RTV SLO

Sezona se bo tudi s prvimi evropskimi tekmami začela že sredi prihodnjega tedna, slovensko nogometno prvenstvo, 19. po vrsti, pa se bo začelo tretji konec tedna v juliju.

Še preden se bo začel boj za domačo nogometno krono, bomo na evropskih prizoriščih videli najmanj štiri tekme s slovensko udeležbo. Seveda upamo tudi na peto, v tem primeru pa bodo Velenjčani daleč najbolj zaposlen nogometni kolektiv pri nas v naslednjem mesecu. Vsekakor imajo v Šaleški dolini visok cilj, in sicer priti v drugi krog, ki bi jim prinesel dvoboj z nekdanjim evropskim prvakom Crveno zvezdo. Torej gostovanje na Marakani v Beogradu in domačo tekmo z nekdanjim velikanom, ki ima tudi pri nas še vedno obilo privržencev. Najbrž bo nastala tudi dileme, ali tekmo odigrati na svojem igrišču ali v Celju. V knežjem mestu bi bil zaslužek lahko precejšen. Toda to prepuščamo vodilnim možem v velenjskem klubu, ki pa se mora še prebiti čez estonsko oviro.

Olimpija je nazaj, a to ni prava Olimpija
V slovensko prvoligaško druščino se po štirih sezonah, hitreje se pač ni dalo, vračajo belo-zeleni iz Bežigrada, ki zdaj podobno kot novodobni Interblock gostujejo v Spodnji Šiški. Ni malo takih, tudi nekdanjih legend, ki na glas povedo, da to ni prava Olimpija. Spet drugi pa sploh nočejo pomisliti, da je kaj drugače.Tukaj vsakemu posamezniku prepuščamo lastno odločitev, brez vseh dvomov pa si upam trditi, da bodo tekme med vijoličastimi, ki bodo branili naslov prvakov, in tudi zdajšnjo Olimpijo imele nekdanji naboj. Najmanj v naslednjem prvenstvu, prepričan pa sem, da tudi kasneje. To se je enostavno čakalo in resnici na ljubo v zadnjem obdobju vsaj navijaško gledano Slovenija pravega derbija niti ni imela.

Interblock klesti proračun
Dokler se vsa moštva tudi dokončno ne oblikujejo, je težko reči, kakšna bodo razmerja v prvenstvu. Maribor naj bi bil prvi favorit, za mnoge tudi edini za novi naslov. Da se pod pritiskom ne znajde najbolje, je bilo vidno tudi v drugem delu zadnjega prvenstva. Kljub številnim brcam v prazno pa dvoma o njihovem naslovu ni bilo. Očitno je konkurenca še precej slabša. Lani smo govorili o Interblocku, kjer pa po nekaterih podatkih najbolj klestijo proračun. Govori se, da za toliko, da bi z odbitkom zlahka preživel kakšen zares skromen prvoligaš, ki se prebije med elito. V zadnjih letih sta bila to primera Bele Krajine in Livarja, pa naj mi v Črnomlju in Ivančni Gorici ne zamerijo.

Že omenjeni evropski nastopi bodo zelo zahteven izpit za naše prvoligaše. Le upamo lahko, da avgusta ne bo na sceni le pokalni zmagovalec Interblock, kar mu omogočajo pravila v obeh evropskih klubskih tekmovanjih.

Dare Rupar, jutranja športna zgodba, Val 202