Mariborski zlati fantje Balajić, Šimundža, Bozgo, Djuranovič, Galič, Simeunovič in ostali, ki so pod vodstvom Prašnikarja poskrbeli za neverjetni uspeh NK Maribora. Foto: EPA
Mariborski zlati fantje Balajić, Šimundža, Bozgo, Djuranovič, Galič, Simeunovič in ostali, ki so pod vodstvom Prašnikarja poskrbeli za neverjetni uspeh NK Maribora. Foto: EPA
Stipe Balajić
Stipe Balajić je z izjemnim golom zapečatil usodo Lyona. Foto: EPA
Bojan Prašnikar
Najuspešnejši slovenski klubski trener Bojan Prašnikar je šestkrat osvojil naslov slovenskega prvaka, popeljal Maribor v Ligo prvakov in kot prvi Slovenec vodil klub v eni izmed elitnih petih lig. Foto: Reuters
Spomin na uvrstitev Maribora v Ligo prvakov

S skupnim izidom 3:0 so se vijoličasti prvič in edinkrat do zdaj uvrstili v najprestižnejše klubsko nogometno tekmovanje na svetu, kar je tudi največji uspeh slovenskega klubskega nogometa v zgodovini.

V Lyonu 0:1, v Mariboru 2:0
Na prvi tekmi v Lyonu je tekmo v mariborsko korist odločil spretni Dalibor Filipović. Evforija ob Dravi je bila na vrhuncu, četa Bojana Prašnikarja pa je pritisk pod Kalvarijo 25. avgusta 1999 zdržala in na prepolnem Ljudskem vrtu odpravila francoske prvake z 2:0. V 23. minuti je zadel Ante Šimundža, dvajset minut pa je dvoboj s prekrasnim golom odločil kapetan Stipe Balajić.


Drobnogled tekme izpred 10 let:

Maribor Teatanic - Olimpique Lyon 2:0 (2:0)
Stadion v Ljudskem vrtu, gledalcev 8.000, sodniki. Sarvan, Guedue, Muenirogli (vsi Turčija).
* Strelci: 1:0 Šimundža (23.), Balajič (44.)
* Maribor Teatanic: Simeunovič, Vugdalič (od 73. Filekovič), Sešlar, Židan, Šimundža (od 88. Filipovič), Čipi, Balajič (od 49. Karič), Djuranovič, Galič, Bozgo, Šarkezi.
* Olimpique Lyon: Coupet, Carteron, Bak, Violeau, Da Silva, Dhorasoo, Vairelles, Blanc (od 61. Delmotte), Fournier, Caveglia (od 35. Laigle), Malbranque (od 56. Kanoute).
* Rumeni kartoni: Blanc, Bozgo, Čipi, Sešlar, Karič, Galič, Filekovič.


V 2. predkrogu so Štajerci izločili belgijski Genk. Na prvi tekmi v Sloveniji je bilo kar 5:1 za takratne trikratne slovenske prvake, na povratni tekmi so Belgijci nevarno zagrozili in slavili s 3:0, a so bili "vijoličasti" za gol boljši v skupnem seštevku.

Začeli z zmago, končali s točko
Maribor je jeseni sanjski pohod nadaljeval še z zmago v 1. krogu na gostovanju v Kijevu, kjer je Dinamo na kolena spravil Šimundža, zdajšnji pomočnik trenerja Maribora Darka Milaniča. Sledil je domači poraz z Bayer Leverkusnom (0:2), nato pa je takrat supermočni Lazio dvakrat z 4:0 odpravil novince med elito. Dinamo se je v Ljudskem vrtu po ogorčenem boju maščeval za poraz (1:2), v zadnjem krogu pa je Prašnikarjev bunker odščipnil točko Leverkusnu. V skupini A je Maribor s štirimi osvojenimi točkami zasedel zadnje, 4., mesto.

Jubilej obudil nogometne skomine
Ob letošnjem lovu zdaj že osemkratnih prvakov za nogometnim rajem, se je po uspehu v Zürichu skorajda ponovila evforija izpred 10 let, a domača poraza s Švicarji in praško Sparto sta Mariboru prirezala krila. Vijoličasti bi v četrtek na povratni tekmi na Češkem za uvrstitev v Evropsko ligo potrebovali pravi čudež. No, ravno pred prvo tekmo s Sparto so se v mestu ob Dravi spomnili in zbrali vse junake obračunov z Genkom, Lyonom, Dinamom, Bayernom in Laziom.

Kdo in kdaj znova v Ligi prvakov?
Uvrstitev Maribora v Uefino Ligo prvakov se je zapisala z zlatimi črkami v zgodovino slovenskega nogometa, ki vse od takrat čaka na ponovno uvrstitev kakšnega kluba v skupinski del Lige prvakov ali Evropske lige (nekdanjega Pokala Uefe).

Spomin na uvrstitev Maribora v Ligo prvakov