Naj bo kamera na telefonu, ročna, profesionalna ali kar že 3D-kamera, pomembno je, da pride na splet in med ljudi. Športnih vrhuncev, polomov in nenavadnosti zagotovo ne bo zmanjkalo tudi v letu 2012. Foto: EPA
Naj bo kamera na telefonu, ročna, profesionalna ali kar že 3D-kamera, pomembno je, da pride na splet in med ljudi. Športnih vrhuncev, polomov in nenavadnosti zagotovo ne bo zmanjkalo tudi v letu 2012. Foto: EPA

Videoposnetki s športno vsebino so ena najpogostejših oblik krajšanja časa, preživetega na spletu. Takšni in drugačni spodrsljaji, neverjetni goli, koši ali kakšni drugi načini športnega točkovanja so "zlati standard", ki redko pustijo športne navdušence ravnodušne. Potem je tukaj še kopica naravnost čudaških dogodkov, ki potrjujejo, da šport del življenja, ki redno preseneča.

Če boste v letu 2012 dobili ali opazili kakšen zanimiv športni video, ne oklevajte in ga posredujte na mmc-sport@rtvslo.si in s tem obogatite našo rubriko Video dneva.

Na MMC-ju smo izbrali deset videov, ki si jih je vredno ogledati še enkrat, vas pa pozivamo, da v komentarjih pustite povezavo do športnih videov, ki so vas v iztekajočem se letu najbolj navdušili, nasmejali ali začudili.

Opozorilo - med izbrano družbo najzanimivejših videov leta ni razvpitega nogometaša Maria Balotellija. Italijanski napadalec Manchester Cityja je letos poskrbel za nekaj prav posebnih videovrhuncev, s čimer si je zaslužil posebno novico, ki bo njegovo razburljivo leto vzelo pod lupo in bo objavljena v prihodnjih dneh.

Lovorika, na katero so čakali 18 let, končala pod avtobusom


Nogometaši madridskega Reala so v finalu španskega kraljevega pokala premagali Barcelono (1:0) in se še 18. v zgodovini veselili končne zmage v tem tekmovanju. Toda med proslavljanjem v Madridu je prišlo do neljubega dogodka - Sergiu Ramosu je pokal spolzel iz rok in pristal pod avtobusom. Nekateri navijači Barcelone so prepričani, da gre za usodo ...

Izkoristili športno potezo, zabili gol in povzročili vsesplošen pretep


Italijanska 3. liga
, srečanje Foggie in Gele: Pri izidu 1:2 so tekle zadnje minute tekme, ko se je poškodoval igralec Foggie. Branilci Gele so športno izbili žogo v avt, kar pa so zdravi nogometaši Foggie izkoristili in s hitrim izvajanjem avta prišli do priložnosti in izenačenja na 2:2. Takoj po golu Saua je sledil vsesplošni pretep, v katerega so se vpletli tudi rezervisti in trenerji, tako da so morali sodniki prekiniti tekmo. Nešportna poteza Foggie je pritegnila pozornost celotnega Apeninskega polotoka, nogometna zveza pa pretepačem grozi z ostro kaznijo.

Po golu vdrl na igrišče - na invalidskem vozičku!


Druga liga - v resnici 4. angleška liga - in konec tekme med Northampton Town in Rotherhamom je postregel z (ne)običajnim prizorom. Liam Davis je na navdušenje domačih izenačil v zadnji minuti sodnikovega podaljška, s čimer se je Northampton vsaj za krog rešil iz območja izpada. Po pomembnem golu je sledil vdor na igrišče enega izmed navijačev: 18-letni Derry Felton se je zapeljal na igrišče z invalidskim vozičkom, na katerega je obsojen kot tetraplegik. Študent računalništva je ob efvoričnih navijačih mirno dokončal svoj "izlet", saj so varnostniki pametno obstali na svojih mestih.

Domiselno izvajanje 11-metrovke ni navdušilo Katanca

Reprezentant Združenih arabskih emiratov, ki jih s klopi vodi Srečko Katanec, Theyab Awana, se je med izvajanjem enajstmetrovke obrnil za 180 stopinj in žogo udaril s peto. Žoga je končala v mreži, Emirati pa so se veselili zmage nad Libanonom s 6:2. Podcenjevalni odnos do nasprotnika pa v nasprotju z občinstvom ni niti najmanj navdušil selektorja ZAE-ja Katanca, ki je nogometaša takoj potegnil z igrišča in čeprav se naslednji teden začnejo kvalifikacije za azijsko prvenstvo, napovedal tudi disciplinsko kazen. Awana si je sicer že takoj po enajstmetrovki zaradi nešportne poteze prislužil rumeni karton.

Najlepši avtogol vseh časov?

V 8. krogu nogometne lige Hongkonga sta se udarila Sun Hei in Citizen. Branilec gostiteljev Festus Baise je v 80. minuti srečanja dosegel najbrž enega najlepših avtogolov v nogometni zgodovini. Prepričajte se na lastne oči! Sun Hei je tekmo sicer izgubil z 2:3.

"Trejza" - najbolj zvesta navijačica Mure

Gospa Terezija je že vrsto let zvesta navijačica nogometašev Mure. Poleg članskih tekem si ogleda tudi tekme mlajših selekcij in vse treninge, včasih pa jo vzamejo sabo tudi na gostovanja. V videu pove nekaj besed o preteklosti in sedanjosti Mure. Posnetek je nastal v produkciji Karo Media Videoprodukcije.

Veleposlanik pokazal majico z "velikimi jajci"

Tik pred začetkom nogometne tekme Slovenija - ZDA v Stožicah je v studiu TV Slovenija gostoval ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli. Gost je bil sploh prvič na nogometni tekmi, sam je namreč velik navdušenec nad ameriškim nogometom. Ob koncu pogovora pa je gledalce navdušil z majico, na kateri je pisalo "Slovenia small country big balls" (Slovenija mala dežela z velikimi žogami, izraz "balls" pa lahko razumemo tudi kot "jajca").

Johnny Hoogerland - neustrašen mož jeklen

Nizozemskega kolesarja Johnnya Hoogerlanda, ki je v nedeljo hudo padel na Dirki po Franciji, a kljub temu Tour nadaljeval, je v ponedeljek obiskala ekipa nizozemske televizije. "Po nesreči me je najbolj presenetilo to, da mi je župan moje rojstne vasi že v nedeljo poslal sporočilo, da je ponosen name, ker sem pokazal, kako močan sem. Presenečen sem zato, ker smo v moji vasi strogi prezbiterjanci, ki nedeljo namenimo cerkvi in razmisleku," je med drugim dejal 28-letni Hoogerland, ki je prosti dan izkoristil za kolesarjenje z očetom, že v torek pa je kljub bolečinam opravil z 10. etapo Toura.

"Zajahal" največji val v zgodovini deskanja

Havajski "jezdec valov" Garrett McNamara je v Nazaréju na Portugalskem pred dnevi zajahal največji val v svoji karieri. Ekipa lovca na ekstremno visoke valove je izmerila, da je bil val visok 27 metrov, to je navišji val, ki so ga deskarji obvladali do zdaj - no, vsaj v zapisani zgodovini deskanja.

IN ZA KONEC - najbolj gledan športni video na Youtubu v letu 2011

Več kot 12 milijonovinpolkrat je bil pogledan nenavadni posnetek, v katerem je antilopa zbila gorskega kolesarja. Evana van der Spuyja je med tekmo gorskih kolesarjev v Južni Afriki presenetila še hitrejša antilopa. Trk je bil silovit, a hujših posledic za Južnoafričana ni bilo, še več postal je najuspešnejša športnospletna senzacija leta.