Marcel Hirscher je s 67 zmagami v svetovnem pokalu drugi na večni lestvici pri moških. Več zmag je zbral le Ingemar Stenmark (86). Foto: EPA
Marcel Hirscher je s 67 zmagami v svetovnem pokalu drugi na večni lestvici pri moških. Več zmag je zbral le Ingemar Stenmark (86). Foto: EPA

Marcel Hirsche je na Ötztalu že od nedelje, v ponedeljek pa je preizkusil progo Rettenbachferner. Med pripravami je imel veliko preglavic z vremenom, zaradi česar je po opravljenih pripravah na Novi Zelandiji zbral zdaj le pet smučarskih dni.

Njegova ekipa, v kateri ima kot nekoč glavno besedo oče Ferdinand Hirscher, ničesar ne prepušča naključju, zaradi česar so tudi nakazali, da sporočilo nizozemske smučarske zveze ne bo dokončno. Hirscherjev tabor je za avstrijske medije potrdil, da bo dokončna odločitev o nastopu na nedeljskem veleslalomu v Söldnu sprejeta najpozneje v petek.

Po petih letih se vrača kot Nizozemec

Zdaj 35-letni smučar je nazadnje nastopil marca leta 2019 na finalu svetovnega pokala v Andori, ko je osmič zaporedoma osvojil veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku.

Takrat je sporočil, da končuje svojo poklicno kariero, a se je letos odločil, da se vrne na bele strmine. Ne bo pa smučal za Avstrijo, ampak za Nizozemsko, domovino svoje matere.

Hirscher je na tekmah svetovnega pokala skupno dosegel 67 zmag, od tega 32 v slalomu, 31 v veleslalomu, tri v paralelnem slalomu in eno v superveleslalomu.

V bogati karieri je na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji leta 2018 osvojil dve zlati kolajni v veleslalomu in kombinaciji. V svoji zbirki ima tudi osem odličij najbolj žlahtnega leska s svetovnih prvenstev v Schladmingu 2013, Beaver Creeku 2015, St. Moritzu 2017 in Aareju 2019.

Moški veleslalom v Söldnu bo v nedeljo. Prva vožnja bo ob 10.00, finalna ob 13.00. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.