Konec tedna je bil na Severnem Irskem v znamenju nasilja (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Konec tedna je bil na Severnem Irskem v znamenju nasilja (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Neredi so izbruhnili v nedeljo zvečer, ko je skupina 200 mladih katoličanov v zahodnem delu Belfasta ukradla več avtomobilov ter z raketami in zažigalnimi bombami napadla policiste. Trije so dobili tudi strelne rane, a so zunaj smrtne nevarnosti.

Spomin na leto 1690
Incident se je zgodil le nekaj minut pred polnočjo, torej pri prehodu na 12. julij, ki je izredno pomemben dan na Severnem Irskem. Takrat se namreč protestanti iz reda oranjevcev s tradicionalnimi pohodi spominjajo zmage za britanski tron protestantskega kralja Viljema Oranjskega nad katoliškim kraljem Jakobom II. v bitki pri Boyni 12. julija leta 1690. S tem dnem se začne tudi sezona protestantskih pohodov.

"To je popolnoma napačen pristop, zato najostreje, kar je mogoče, obsojamo tovrstno nasilje," je dejal vodja policije Mark Hamilton.

Katoliki in protestanti
Kljub relativnemu miru, ki vlada v tem delu Združenega kraljestva od velikonočnega mirovnega sporazuma, podpisanega leta 1998, pa na ta dan večkrat pride do nasilnih izbruhov, ko skušajo katoličani preprečiti pohode. Nanje se oranjevci pogosto odpravijo v barvitih oblačilih in z inštrumenti v rokah, nekateri pa zažigajo irske zastave in fotografije politikov s katoliškim ozadjem, ki si prizadevajo za enotno Irsko. V nasprotju z njimi si protestantski unionisti želijo, da Severna Irska ostane del "družine" Združenega kraljestva.

Bombna eksplozija je na Severnem Irskem odjeknila tudi v soboto. Poškodovala je cesto in porušila most, žrtev pa ni zahtevala. Po trditvah oblasti so bili tarča napada policisti.