V grad Hillsborough sta pred dnevi pripotovala tudi britanski in irski premier Brown in Cowen, a razočarana odšla, saj bo za dogovor potrebnega več časa. Foto: EPA
V grad Hillsborough sta pred dnevi pripotovala tudi britanski in irski premier Brown in Cowen, a razočarana odšla, saj bo za dogovor potrebnega več časa. Foto: EPA
Pogajanja
Sinn Fein in DUP sta bila vedno na različnih straneh, v najhujšem obdobju so člani Ire, paravojaškega krila Sinn Feina, članom protestantske stranke celo stregli po življenju. Zadnja leta pa so zaradi pragmatičnih odnosov stopili skupaj in oblikovali koalicijo, ki pa ni usklajena. Foto: EPA
Peter in Iris Robinson
Zakonca Robinson, ki sta poskrbela za zabavo in hkrati zgražanje sodržavljanov. Iris je premierju nataknila roge in se 'spentljala' z veliko mlajšim moškim. Foto: EPA

Predstavniki dveh največjih severnoirskih strank, pretežno katoliške nacionalistične Sinn Fein in protestantske Demokratske unionistične stranke (DUP), že en teden stikajo glave v gradu Hillsborough, ki je uradna vladna rezidenca, in skušajo najti dogovor glede vprašanja, kako prenesti policijske in sodne pristojnosti z Londona na Belfast. Če kompromisa ne bo, bi lahko po dveh letih in pol padla tudi že tako krhka katoliško-protestantska koalicija, ki je sestavljena iz nekdanjih hudih nasprotnikov.

Stranki, ki sta tradicionalni tekmici na političnem parketu, se morata dogovoriti, kdo bo postal prvi severnoirski pravosodni minister, s tem pa bi bil narejen eden najpomembneših korakov po letu 1998, ko se je s sporazumom na veliki petek končalo tri desetletja dolgo sektaško nasilje, v katerem je umrlo 3.600 ljudi.

"Moramo rešiti še nekaj odprtih vprašanj, opogumlja pa nas spoznanje, da smo dosegli že precejšen napredek," je dejal predstavnik protestantov Peter Robinson, predstavnik Sinn Feina Gerry Kelly pa se je strinjal, da se pogajanja bližajo koncu.

Propada si nobena stran ne more privoščiti
Če bodo veljaki kljub napovedim ostali vsak na svojem bregu, bi Belfast zelo verjetno moral razpisati predčasne volitve. Razmere skrbno spremljajo tudi v Londonu in Dublinu. Irski premier Brian Cowen je tako v ponedeljek odpovedal srečanje s španskim kolegom Josejem Luisom Zapaterom v Madridu, da bi lahko, če bi stranki dosegli dogovor, kar najhitreje odpotoval v Belfast.

Minister bo moral biti nepristranska oseba
Kaj je sploh jedro spora? Sinn Fein, ki si prizadeva za združitev Severne Irske z Republiko Irsko, si ves čas želi čimprejšnji prenos sodne veje oblasti z Londona na Belfast, zato obtožuje protestantsko stranko, ki si želi, da bi Severna Irska ostala del Velike Britanije, da ovira ta proces, kar pa ta zavrača.

Po predlogu bi bila sodna oblast na Severno Irsko prenesena v začetku maja, kar godi Sinn Feinu, ki ves čas zahteva jasno določen datum, kdaj se bo to zgodilo. Pravosodno ministrstvo Severne Irske bi sicer vodil tretji, nepristranski človek, ki ni ne član Sinn Feina ne Demokratske unionistične stranke.

Gospa Robinson "nataknila roge" možu
Protestantski DUP poleg tega pretresa tudi škandal, v katerem se je znašel predsednik stranke in premier Severne Irske Peter Robinson. Sam sicer ni naredil nič narobe, je pa grešni kozel njegova žena Iris, tudi severnoirska poslanka.

Po BBC-jevem razkritju je namreč priznala ljubezensko zunajzakonsko razmerje s 39 let mlajšim moškim, zaradi katerega je leta 2008 zašla v sumljive finančne posle. Takrat 19-letnemu ljubimcu je nakazala 50.000 funtov, ki jih je dobila od poslovnežev, da mu je omogočila odprtje restavracije. Transfer bi kot poslanka morala prijaviti zakonodajnim organom, a tega ni storila. Zaradi afere je Robinson začasno, za šest tednov, dokler se ne razjasni, ali je bil v nečedne posle vpleten tudi sam, odstopil, kljub temu pa je na pogajanjih navzoč.

Prav dobro pa se ne godi niti Sinn Feinu, saj mora njegov voditelj Gerry Adams odgovarjati na vprašanja glede obtožb o spolnih zlorabah, ki naj bi jih zagrešil njegov brat Liam. Glavno vprašanje je, ali je Gerry vedel za dejanja svojega brata in o tem molčal. Predčasni odhod na volitve tako ne bi koristil nikomur, zato si nobena stran ne more privoščiti, da bi pred podpisom sporazuma odkorakala s pogajanj.