Nadzor nad policijo in pravosodjem bo 12. aprila letos prenešen iz Londona v Belfast. Foto: EPA
Nadzor nad policijo in pravosodjem bo 12. aprila letos prenešen iz Londona v Belfast. Foto: EPA
Irska policija
Če kompromisa ne bi bilo, bi lahko razpadla severnoirska koalicija. Foto: EPA

Izmed 105 severnoirskih poslancev jih je 88 glasovalo za, le 17 pa proti prenosu pristojnosti pravosodnih organov iz Londona v Belfast. Britanski premier Gordon Brown je odločitev glasovanja pozdravil kot zadnji pomemben korak v procesu, ki se je začel leta 1998, saj je politika napredka na Severnem Irskem zamenjala politiko razprtij. "Vsem tistim, ki želijo poseči po nasilju, je bilo dano jasno sporočilo: demokracija in strpnost bosta zmagali."

Odločitev je pozdravila tudi državna sekretarka ZDA Hillary Clinton, ki je dejala, da si je s tem Severna Irska "zagotovila mirno in uspešno prihodnost".

Pristojnosti policije in pravosodja bodo v Ulster prenešene 12. aprila letos. Dogovor o prenosu sta na začetku februarja dosegli glavna protestantska (Demokratična unionistična stranka - DUP) in katoliška stranka (Sinn Fein), ki si na Severnem Irskem delita oblast. Stranka Sinn Fein, ki si prizadeva za združitev Severne Irske z Republiko Irsko, si je želela čimprejšnji prenos sodne veje oblasti iz Londona v Belfast. Medtem pa sta bili protestantski stranki, ki si želita, da bi Severna Irska ostala del Velike Britanije, proti prenosu.

Če DUP-u in Sinn Feinu ne bi uspelo doseči dogovora, bi obstajala velika verjetnost, da bi katoliško-protestantska koalicija razpadla. In čeprav sta se stranki na koncu vendarle uskladili, jima k dogovoru ni uspelo priključiti protestantske Ulstrske unionistične stranke (UUP). To je tudi razlog, da mnogi dvomijo o uspešnosti dogovora, ki ga niso podprle vse stranke na Severnem Irskem.

Dogovor je zadnji, a obenem najspornejši in eden najpomembnejših korakov v severnoirskem mirovnem procesu po velikonočnem sporazumu iz leta 1998, ki je končal tridesetletno nasilje, ki je zahtevalo 3.600 življenj.