Vučić se je volivcem zahvalil za izkazano zaupanje in dejal, da so pripravljeni na sodelovanje z vsemi, še posebej z državljani. Foto: Reuters
Vučić se je volivcem zahvalil za izkazano zaupanje in dejal, da so pripravljeni na sodelovanje z vsemi, še posebej z državljani. Foto: Reuters
SNS
Zmago so v štabu SNS-a veselo proslavili. Foto: Reuters
Absolutna večina Aleksandra Vučića
Na volitvah v Srbiji slavil Vučić

Po približno polovici preštetih glasov je jasno, da je Srbska napredna stranka (SNS) absolutna zmagovalka nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah. Zbrala je 48,8 odstotka glasov, kar pomeni, da bo imela v 250-članski narodni skupščini 155 sedežev.

Socialistična stranka (SPS) dosedanjega premierja Ivice Dačića je osvojila 14,4 odstotka glasov in bo imela 44 poslanskih sedežev, Nova demokratska stranka nekdanjega predsednika Borisa Tadića pa je s 5,96 odstotki zasedla tretje mesto in bo imela v parlamentu 18 sedežev.

Prag za vstop v parlament so presegle tudi Demokratska stranka (DS) Dragana Đilasa, ki je zbrala 5,08 odstotka glasov in bo imela 16 poslanskih mandatov, in tri manjše stranke - Zveza vojvodinskih Madžarov z desetimi sedeži, Stranka demokratske akcije Sandžaka s štirimi in Stranka za demokratsko delovanje Riza Halimi s tremi.

Vučić pripravljen na sodelovanje z vsemi
Zmagovalec volitev Aleksandar Vučić se je po objavi izidov zahvalil volivcem za izkazano podporo in dejal, da je za njegovo stranko najpomembnejše sodelovanje z državljani. Volivcem se je zahvalil za najboljši izid v 25-letni parlamentarni zgodovini Srbije. Povedal je, da je pripravljen na sodelovanje z vsemi in da si želi slišati ideje za boljšo Srbijo, ki ima po njegovem mnenju svetlo prihodnost. Obljubil je, da bo Srbija nadaljevala evropsko pot in sodelovanje z vsemi partnerji, z Rusijo, ZDA in Kitajsko.

Kot je poročal B92, se srbski analitiki strinjajo, da je bila absolutna zmaga presenečenje, a da absolutna oblast pomeni tudi absolutno odgovornost in da bo moral Vučić upravičiti zaupanje volivcev.

Dačić: Volitve so pokazale, da je država na pravi poti
Dosedanji premier Dačić je najverjetnejšemu novemu premierju Vučiću že čestital za zmago in poudaril, da bo nova vlada popolnoma odvisna od SNS-a. Dejal je, da so volitve velik uspeh za SNS in velik poraz za opozicijske stranke, volitve pa so pokazale, da državljani menijo, da je Srbija na pravi poti in da pozitivno ocenjujejo delo dosedanje vlade. Nova vlada bi po njegovem mnenju morala nadaljevati reforme in s približevanje Evropski uniji. Izid SPS-a je označil za dober in izrazil pripravljenost na pogovore o oblikovanju vlade.

Boris Tadić, ki je pred volitvami ustanovil novo stranko, Novo demokratsko stranko (NDS), je dejal, da njegova stranka ni imela infrastrukture za vodenje predvolilne kampanje, a da je kljub temu zadovoljen z odstotkom osvojenih glasov in da za izid stranke prevzema osebno odgovornost. Dejal je, da s SNS-om nima nobenega dogovora o oblikovanju vlade, a da so pripravljeni na pogovore.

Đilas pravi, da bo močna opozicija
Poraženec volitev, vodja DS-a Dragan Đilas, je stranki SNS čestital za zmago in napovedal, da bo njegova stranka močna opozicija v parlamentu. "Državljanom želim, da bo SNS resnično izpolnil svoje obljube in da bo Srbija videti tako, kot zmagoslavno govorijo na volilni večer," je dejal.

V nedeljo so bile tudi lokalne volitve v Beogradu, na katerih je prav tako zmago slavil SNS.

Absolutna večina Aleksandra Vučića
Na volitvah v Srbiji slavil Vučić