Favorit za zmago Vučić je svoj glas oddal že zjutraj v Beogradu. Foto: Reuters
Favorit za zmago Vučić je svoj glas oddal že zjutraj v Beogradu. Foto: Reuters
Kosovo
Na volitvah so glasovali tudi Srbi na Kosovu. Foto: Reuters
V Srbiji volijo parlament

Zmago na tokratnih volitvah so vse javnomnenjske raziskave napovedovale Srbski napredni stranki (SNS) podpredsednika vlade Aleksandra Vučića. Socialistična stranka premierja Ivice Dačića naj bi prejela 15 odstotkov, parlamentarni prag pa naj bi prestopili še DS, NDS in DSS.


Za 250 poslanskih mest se je potegovalo 19 list s skupno 3.020 kandidati. Potek volitev je nadziralo 735 opazovalcev, od tega 179 tujih. Volitve so potekale mirno, odprta so bila vsa volišča razen enega, in sicer v Novem Pazarju, kjer ga tamkajšnji volilni odbor ni hotel odpreti kljub zagotovilom osrednje volilne komisije, da bodo pravočasno dostavili manjkajoče volilne lističe. Televizija Vojvodine je poročala, da je neki moški umrl na volišču v Novem Sadu, potem ko mu je postalo slabo. Iz Novega Sada so poročali tudi o domnevnem kupovanju glasov.

Vučić obljubil težke reforme in nova delovna mesta
Ob oddaji glasu v Beogradu je najverjetnejši premier Vučić dejal, da si je njegova stranka postavila visoke cilje, in ponovil, da se bo nova vlada osredotočila na boleče in težke reforme, na odpiranje novih delovnih mest ter na boj proti korupciji in kriminalu. Aktualni premier Dačić je ob oddaji glasu v Beogradu izrazil pričakovanje, da bo Srbija po volitvah politično stabilna, kar je po njegovem mnenju predpogoj za korake naprej, tudi v okviru približevanja Evropski uniji.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić je izrazil prepričanje, da bo nova vlada oblikovana kmalu in da se bo posvetila boljšemu življenju vseh državljanov.

Volitve so potekale tudi v 17 občinah na skupno 90 voliščih na Kosovu, saj ima volilno pravico skoraj 108.000 Srbov na Kosovu. Tu je nad potekom volitev bdela Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Glasove bodo sicer prešteli v Srbiji.

V Srbiji volijo parlament