Afganistanski parlamentarec med oddajenjem svojega glasu. Foto: EPA
Afganistanski parlamentarec med oddajenjem svojega glasu. Foto: EPA

224 parlamentarcev je potrdilo le sedem izmed 17 predlaganih ministrskih kandidatov, med njimi pa je Zalmaj Rasul, ki bo zasedel položaj zunanjega ministra.
Poleg Rasula, dolgoletnega Karzajevega svetovalca za državno varnost, ki bo v novi vladi prevzel položaj zunanjega ministra, so parlamentarci potrdili tudi novega pravosodnega ministra in prvo žensko kandidatko, ki bo vodila ministrstvo za delo in socialo.
Zavrnjeni so kandidati za ministra za visoko šolstvo, za trgovino, za transport ter za mejne in plemenske zadeve.

Večurno glasovanje
Glasovanje z rumenimi glasovnicami je trajalo več ur, v živo pa ga je prenašala tudi afganistanska javna televizija. To je bil Karzajev drugi poskus, da po ponovni izvolitvi za predsednika sestavi vladno ekipo, potem ko so poslanci 2. januarja prvič zavrnili večino njegovih ministrskih kandidatov.

V parlamentu so kandidatom očitali premalo izkušenj, nekateri naj bi bili pretesno povezani s plemenskimi voditelji, s predlaganjem nekaterih imen pa naj bi se želel Karzaj le odkupiti za pomoč v predsedniški kampanji.

Mednarodna skupnost upa, da bo močna vlada Afganistance odvrnila od sodelovanja s talibanskimi uporniki. Medtem so opozorila, da se bo nasilje v državi, v kateri nameravajo ZDA in zveza Nato okrepiti akcije, še povečalo, vse glasnejša.