Poslanke so zbrano poslušale predstavitve kandidatov. Foto: EPA
Poslanke so zbrano poslušale predstavitve kandidatov. Foto: EPA

Karzaj je tako v parlamentu predstavil 16 novih kandidatov, za katere želi, da bi sestavljali njegovo vladno ekipo, potem ko je bil pred meseci še drugič izvoljen za predsednika.

Parlament je 2. januarja na tajnem glasovanju zavrnil večino predlaganih kandidatov, s tem pa je Karzaju zadal hud udarec. Predsednik se namreč otepa očitkov o korupciji, hkrati pa nanj pritiska tudi mednarodna skupnost, naj čim prej oblikuje kabinet, po možnosti še pred konferenco o Afganistanu, ki bo 28. januarja v Londonu.

Od 24 njegovih kandidatov so jih poslanci prvič potrdili le sedem. Med zavrnjenimi je bila tudi takrat edina ženska kandidatka, Husn Banu Gazanfar, ki naj bi vodila ministrstvo za vprašanja žensk.

Bo Afganistan dobil tri ministrice?
Med 16 imeni, ki jih je predstavil tokrat, je kar 15 novih obrazov. Prvič je predlagal tudi novega človeka na čelu zunanjega ministrstva, to naj bi postal njegov dolgoletni svetovalec za državno varnost Zelmaj Rasul. V novi predlagani ekipi so tudi tri ženske.

Predlagane ministrske kandidate po predstavitvi čaka zaslišanje, nato pa bodo poslanci o njih tajno glasovali. Glasovanje naj bi bilo predvidoma čez teden dni. Karzajev drugi podpredsednik Karim Halili, ki je danes predstavil nove kandidate, je poslance pozval, naj "razmislijo o narodnem interesu države, trenutnem položaju v državi in željah afganistanskega naroda ter sprejmejo dobro odločitev".