Ameriški predsednik bo ameriško in svetovno javnost obvestil o novi strategiji za Afganistan. Foto: EPA
Ameriški predsednik bo ameriško in svetovno javnost obvestil o novi strategiji za Afganistan. Foto: EPA
Afganistan
V Afganistanu je že več kot 100.000 zavezniških vojakov. Foto: EPA
Robert Gibbs
Gibbs je v ponedeljek povedal, da je Obama že izdal odlok, da se morajo vojaki, ki naj bi šli v Afganistan, pripraviti. Foto: EPA
V pričakovanju Obamove odločitve

Obama bo novi načrt predstavil ob 20. uri zvečer po ameriškem in ob 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času, govor bo imel na vojaški akademiji West Point v zvezni državi New York, prenašale pa ga bodo vse večje ameriške televizije.

Nova strategija ne predvideva le povečanja števila vojakov, ampak tudi vizijo umika iz Afganistana in konec osemletne vojne, ki je zahtevala življenje 900 ameriških in 600 zavezniških vojakov. Obama je o svoji odločitvi že obvestil voditelje Francije, Rusije, Italije, Velike Britanije, Kitajske in Nemčije ter najvišji vrh ameriške vojske na čelu z obrambnim ministrom Robertom Gatesom in zunanjo ministrico Hillary Clinton.

Novi vojaki bodo urili afganistanske sile
Po vsej verjetnosti bo Obama v Afganistan poslal dodatnih 30.000 vojakov. V ponedeljek je tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs sporočil, da je vrhovni poveljnik oboroženih sil že izdal odlok za pripravo vojakov, ki naj bi odšli v Afganistan. Gibbs je povedal tudi, da naj bi se načrt, ki ga bo predstavil Obama, osredotočil predvsem na varovanje mest in urjenje afganistanskih sil, ki naj bi prevzele več nalog in odgovornosti.

Gibbs je dodal še, da predsednik ne bo izdal dokončnega datuma za umik ameriških sil iz Afganistana, a da bo dal jasno vedeti, da ameriška navzočnost v državi ne bo neskončna. "Mi smo tu, da bomo pomagali Afganistancem in da bomo izurili njihove varnostne sile, vojsko in policijo, da bodo lahko sami zagotavljali varnost v državi in se bojevali proti upornikom," je povedal Gibbs.

Američane skrbi vojna, ki ji ni videti konca
Odločitev Obame o novi strategiji za Afganistan prihaja ravno v času, ko Američane vse bolj skrbi vojna v nemirni državi. Ko je po avgustovskih volitvah v Afganistanu naraslo nasilje in je umrlo že ogromno tujih vojakov, se Američani sprašujejo, ali njihova administracija sploh pozna način, kako se bo umaknila iz Afganistana.

Pred kratkim je namreč glavni poveljnih ameriških sil v Afganistanu, general Stanley McChrystal, opozoril, da bi Američani lahko izgubili vojno, če v Afganistan ne bodo poslali dodatnih vojakov. Sam je predlagal, naj v državo pošljejo 40.000 vojakov, a Obama tega nasveta po vsej verjetnosti ne bo upošteval.

Nameščanje dodatnih ameriških vojakov v Afganistanu naj bi potekalo počasi, trajalo pa naj bi od leta do enega leta in pol. Po izračunih Bele hiše naj bi vsak dodaten vojak ameriški proračun stal milijon dolarjev na leto, kar za 30.000 dodatnih vojakov znese 30 milijard dolarjev na leto, in to v času, ko se ZDA izvijajo iz finančne in gospodarske krize ter želijo sprejeti zdravstveno reformo.

Nove vojake pošiljajo tudi zaveznice
Obamov govor nestrpno pričakujejo tudi v državah članicah zveze Nato, ki prispevajo vojake za operacije v Afganistanu. Samo ZDA imajo v Afganistanu zdaj 68.000 vojakov, skupaj z zavezniškimi vojaki jih je že prek 100.000. V ponedeljek je britanski premier Gordon Brown obljubil, da bo v Afganistan poslal še 500 novih vojakov, s čimer bo število britanskih vojakov v Afganistanu preseglo 10.000, pripravljenost, da v Afganistan pošljeta več svojih vojakov, pa sta izrazili tudi Italija in Makedonija.

Da bi ustvarili možnosti za začetek umika zaveznikov iz Afganistana, si v Washingtonu želijo, da bi do leta 2012 usposobili 400.000 afganistanskih vojakov in policistov, ki bi bili sposobni skrbeti za varnost v državi. Predsednik Afganistana Hamid Karzaj meni, da bi se to lahko zgodilo šele čez pet let, Bela hiša pa upa, da se bodo lahko tuje sile povsem umaknile leta 2017 ali 2018.

V pričakovanju Obamove odločitve