Nesreča je ponovno terjala žrtve med ameriškimi silami. Foto: Reuters
Nesreča je ponovno terjala žrtve med ameriškimi silami. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz Isafa, sta dva helikopterja na jugu države verjetno strmoglavila po trčenju v zraku, tretji pa je strmoglavil med operacijo proti trgovini z mamili na zahodu države.

Četverica vojakov, ameriških pripadnikov Natovih sil Isaf, je umrla v strmoglavljenju dveh helikopterjev, ki sta verjetno trčila v zraku. Kot so poudarili v Isafu, to strmoglavljenje preučujejo, zagotovo pa za njim ne stoji sovražni ogenj. Nesreča helikopterja se je davi zgodila tudi na zahodu Afganistana. Ta nesreča je terjala deset smrtnih žrtev, sedem ameriških vojakov in tri civiliste, prav tako Američane. 26 ljudi je bilo pri tem poškodovanih, je sporočil Isaf.

Nemirni jug
Za zdaj še vedno ni povsem jasno, zakaj je helikopter, ki je opravljal naloge v okviru skupne operacije mednarodnih in afganistanskih sil, uperjene proti trgovini z mamili, strmoglavil. Gotovo pa je, da strmoglavljenje ni posledica sovražne dejavnosti. Jug Afganistana je najbolj nevarno območje te nemirne države, tam pa je nameščenih več kot 100.000 vojakov, med njimi dve tretjini ameriških. Razmere so se v zadnjih mesecih poslabšale tudi na zahodu Afganistana ob meji z Iranom. Afganistanski in tuji viri obtožujejo Iran, da tamkajšnjim lokalnim upornikom dobavlja orožje in denar.

Vključno z današnjimi smrtnimi žrtvami je od začetka leta v Afganistanu umrlo 428 tujih vojakov, med njimi 260 ameriških. Ti podatki sicer še ne vključujejo informacij o sedmih ameriških vojakih, ki so umrli v davišnjem strmoglavljenju helikopterja na zahodu države. Leto 2009 je najbolj smrtonosno za tuje vojake v Afganistanu od invazije na to državo pod vodstvom ZDA leta 2001. Leta 2008 je v Afganistanu umrlo 294 tujih vojakov.