Protestniki želijo, da se vojna v Afganistanu konča čim prej in da tuje sile odpokličejo svoje vojake nazaj domov. Foto: EPA
Protestniki želijo, da se vojna v Afganistanu konča čim prej in da tuje sile odpokličejo svoje vojake nazaj domov. Foto: EPA

Na ulicah Londona se je zbralo več tisoč protestnikov - med njimi tudi vojaki, ki dejavno sodelujejo v vojaški službi -, ki nasprotujejo pošiljanju novih vojaških sil v Afganistan.

Proteste je organizirala skupina, poimenovana Ustavite vojno, vodili pa so jih britanski vojaki in njihovi svojci. Kot so sporočili organizatorji dogodka, se je zgodilo prvič, da so v protivojnem protestu sodelovali tudi vojaki, ki dejavno sodelujejo v vojaški službi.

V Afganistanu je trenutno nameščenih okoli 9.000 britanskih vojakov, od začetka ofenzive na to državo pod vodstvom ZDA leta 2001 pa je bilo ubitih več kot 200 britanskih vojakov.

Britanska javnost nasprotuje vojni
Zadnja javnomnenjska raziskava, ki jo je objavila britanska televizija Channel 4, je pokazala, da 62 odstotkov Britancev želi, da bi se britanski vojaki iz Afganistana umaknili takoj ali prihodnje leto. 48 odstotkov jih meni, da vojaške zmage v Afganistanu ni mogoče doseči.

Britanski premier Gordon Brown je še pred dobrim tednom napovedoval, da bo Velika Britanija v Afganistan poslala dodatnih 500 vojakov, s čimer bi se število britanskih vojakov povišalo na 9.500.

V Afganistanu je trenutno okoli 100.000 tujih vojakov, od katerih jih je 65.000 ameriških, a se bo njihovo število do konca leta povečalo še za 3.000 v skladu z načrti ameriškega predsednika Baracka Obame, ki se zavzema za napotitve dodatnih sil, ki bi opravile z uporniki in zagotovile stabilnost. Obama še razmišlja o prošnjah svojega generala na terenu Stanleyja McChrystala, ki si za prihodnje leto želi še dodatnih 40.000 vojakov.

Britanci nasprotujejo Brownovi odločitvi. Foto: EPA
Na transparentu piše: Nič več imperialističnih vojn. Foto: EPA
Lance Corporal Joe Glenton je izstopil iz vojske, za katero meni, da nima pravne podlage. Za svoje dejanje se bo moral zagovarjati pred vojaškim sodiščem. Foto: EPA
NA ulicah Londona se je zbralo okoli pet tisoč protestnikov. Foto: EPA