Dohodki od pridelave opija naj bi predstavljali kar 52 odstotkov afganistanskega BDP-ja. Foto: EPA
Dohodki od pridelave opija naj bi predstavljali kar 52 odstotkov afganistanskega BDP-ja. Foto: EPA
Afganistanski deček z opijem
Opij se pridobiva iz maka. Foto: EPA

Letos so se nasadi maka, iz katerega pridelujejo opij in heroin, razprostirali na 150.000 hektarjih, lani pa je bilo takih nasadov 104.000 hektarjev. Prejšnji rekord je bil dosežen leta 2004, ko je bilo zasajenih 131.000 hektarjev. Lani so pridelali 4.500 ton opija, iz katerega lahko pridobijo 450 ton heroina. Septembra bodo znani uradni podatki, ko bo objavljeno poročilo strokovnjakov ZN-a, ki ga pripravijo na podlagi satelitskih posnetkov in podatkov s terena.

Največji pridelovalec opija
Afganistan je največji pridelovalec opija na svetu in zadosti 90 odstotkom potreb po heroinu na črnem trgu. Pridelava opija se je povečala po ameriškem napadu leta 2001 in strmoglavljenju talibanskega režima. Talibani so predtem pridelavo preprečevali s strogimi ukrepi. Nova afganistanska vlada je skušala z različnimi spodbudami in ukrepi kmete prepričati, da opustijo sajenje maka, vendar uspeha niso dosegli, saj je to še vedno donosnejše od gojenja drugih pridelkov, pridelava opija pa ima v Afganistanu tudi dolgo tradicijo.

Pridelavo opija in trgovino s heroinom nadzorujejo krajevni veljaki s svojimi milicami, po mnenju strokovnjakov pa bi imel porast pridelave lahko resne posledice za varnostne razmere v državi. V zadnjem času pridelavo spodbujajo tudi vse močnejši talibanski uporniki, ki s tem financirajo svoj upor proti vladnim silam in tujim vojakom.