Skupina Hezb-e Islam v zadnjih letih ni bila dejavna, kljub temu pa naj bi bil dogovor z vlado pomemben. Gre za prvi dogovor, ki so ga sklenili sami Afganistanci brez tujega posredništva. Foto: Reuters
Skupina Hezb-e Islam v zadnjih letih ni bila dejavna, kljub temu pa naj bi bil dogovor z vlado pomemben. Gre za prvi dogovor, ki so ga sklenili sami Afganistanci brez tujega posredništva. Foto: Reuters
Gulbudin Hekmatjar
Hekmatjar je bil v devetdesetih letih premier Afganistana, iz Kabula pa je pobegnil, ko so se leta 1996 na oblast povzpeli talibani. Foto: EPA

Predstavniki skupine in afganistanskih oblasti so sporazum podpisali v televizijskem prenosu, poroča BBC. Sporazum predvideva sodno imuniteto za zločine iz preteklosti za vodjo Hekmatjarja, s čimer si ta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP utira pot do politične vrnitve kljub vrsti vojnih zločinov in več letih skrivanja. Glede na dogovor bo skupina ustavila vse vojaške dejavnosti in operacije.

Hekmatjar se je s sporazumom zavezal, da bo spoštoval afganistansko ustavo in opustil nasilje. Da bi sporazum postal veljaven, ga morata podpisati tako Hekmatjar kot afganistanski predsednik Ašraf Gani. Strani se morata še dogovoriti, kje in kdaj bo do končnega podpisa prišlo.

Vodja delegacije skupine Hezb-e Islami Mohamad Amin Karim je dejal, da ta sporazum ni zgolj mirovni sporazum med njegovo skupino in vlado, temveč da gre za "začetek novega obdobja miru v vsej državi". BBC še poroča, da Hekmatjar misli, da bo kot politični voditelj v Kabulu pomembnejši, kot bi bil, če bi ostal vodja skupine borcev v gorah, ki se mora za vpliv še bojevati s talibani.

Od premierja do vplivnega vojskovodje
Hekmatjar je bil v devetdesetih letih premier Afganistana, iz Kabula pa je pobegnil, ko so se leta 1996 na oblast povzpeli talibani. V osemdesetih letih je bil pomemben voditelj mudžahidov v boju proti Sovjetski zvezi, v času hladne vojne pa je od Zahoda prejemal veliko sredstev in pomoči.

Ljudje se ga najbolj spominjajo zaradi njegove vloge v krvavi državljanski vojni v devetdesetih letih, ko se je njegova skupina spopadala z drugimi mudžahidskimi skupinami za nadzor nad Kabulom. Hezb-e Islam se krivi za številne smrti in uničenje v tem obdobju, zaradi česar so številni Afganistanci pozdravili prihod talibanov, poroča BBC.

Za ZDA terorist
Od ameriškega napada na Afganistan leta 2001 se je Hezb-e Islami vojskoval proti mednarodnim silam in afganistanski vladi. Leta 2003 so ga ZDA označile za terorista in ga obtožile sodelovanja z Al Kaido in talibani.

V zadnjih letih pa je imela skupina le manjšo vlogo, zato naj sporazum ne bi pomenil večje varnosti v državi, vendarle pa gre za zelo simboličen dogovor, saj je prvi, ki so ga dosegli Afganistanci sami brez mednarodnega posredništva ali posredništva ZN-a. Poleg tega bi lahko sporazum spodbudil nekatere talibanske poveljnike, da tudi sami sklenejo mirovni sporazum z vlado. Predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je dejal, da je prezgodaj za komentar dogovora.

Skupina Hezb-e Islami je bila ustanovljena leta 1977, zadnja leta pa je bila nedejavna. Izvira sicer iz skupine Hezb-e Islami Afghanistan (afganistansko islamsko gibanje).