Afriška unija ni zmogla rešiti zapletenih razmer v Sudanu. Foto: EPA
Afriška unija ni zmogla rešiti zapletenih razmer v Sudanu. Foto: EPA
Iznakažen obraz 14-letnega dečka, nekdanjega vojaka, v rehabilitacijskem centru v Ugandi
Največje žrtve sudanske krize so otroci. Foto: EPA

Afriška unija je odločitev sporočila po sestanku Mirovnega in varnostnega sveta AU-ja in malo za tem, ko je sudanska vlada sporočila, da bo enotam AU-ja dovolila ostati v Darfurju, če jim bo mandat podaljšal AU in ne bodo sestavljale sil ZN-a. Vlada v Kartumu namreč ostro nasprotuje namestitvi sil ZN-a v Darfurju in tam sama namešča svoje vojake, ki naj bi zagotovili mir v pokrajini.

AU nima več denarja
Uradne oblasti v Kartumu so predtem povedale, da ne nameravajo več nuditi gostoljubja AU-ju, ki je priznal, da ima za delovanje sredstva na voljo le še do sredine oktobra. Po mnenju Sudana AU nima pravice preložiti misije na sile ZN-a, saj je Kartum tisti, ki odloča o tem. Sicer pa Kartum zagotavlja, da je še vedno zavezan k izpolnjevanju majskega sporazuma, od katerega pa je bilo do zdaj uresničenega le malo.

Prav tako bo vlada nadaljevala izvedbo načrta, ki ga je predstavila ZN-u in po katerem bo v sporno pokrajino na zahodu države poslala 10.500 vojakov. Velik del prebivalcev Darfurja sicer majski sporazum zavrača.

Onemogočen dostop do žrtev
Humanitarne organizacije na območju opozarjajo, da razmere po začetku konflikta leta 2003 še nikoli niso bile slabše, saj ne morejo priti do okoli treh milijonov vojnih žrtev. Od maja je bilo ubitih že 12 humanitarnih delavcev.

Nekateri menijo, da Kartum operaciji mednarodnih sil pod poveljstvom ZN-a nasprotuje, ker se boji, da bi zaradi suma vojnih zločinov tujci aretirali številne visoke predstavnike oblasti in jih predali mednarodnemu sodišču.