Karzaj in Ahmadinedžad sta ugotovila, da sta Afganistan in Iran
Karzaj in Ahmadinedžad sta ugotovila, da sta Afganistan in Iran "bratski državi". Foto: EPA

Vaša država je na drugi strani sveta. Kaj sploh delate tukaj?

Ahmadinedžadovo vprašanje Američanom.
Ahmadinedžad v Afganistanu

Iranski predsednik je Afganistan obiskal v času, ko se tam mudi tudi ameriški obrambni sekretar Robert Gates, ki je Iran obtožil "igranja dvojne igre", saj na eni strani javno podpira prizadevanja za stabilizacijo Afganistana, medtem ko na na drugi strani skrivaj podpira talibanske upornike.

Ahmadinedžad, ki je sosednjo državo obiskal prvič po lanski vnovični izvolitvi za iranskega predsednika, ni ostal dolžan Gatesu in je dejal, da so ZDA v resnici tiste, ki igrajo dvojno igro, saj so po njegovih besedah same ustvarile teroriste, zdaj pa pravijo, da se borijo proti njim.

Nasvet za ZDA
Na novinarski konferenci skupaj z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem je Ahmadinedžad zavrnil očitke, da Iran pomaga talibanom. Američanom je sporočil, da se proti teroristom ni mogoče boriti na bojišču, saj je to mogoče samo prek obveščevalnih dejavnosti, kjer poslednično ni smrti med vojaki ali civilisti.

Iranski predsednik je pozval k umiku tujih sil iz Afganistana, predvsem ameriških, kar je po njegovem mnenju rešitev za mir v nemirni državi. Izrazil je polno podporo afganistanskemu ljudstvu, njegovi vladi in obnovi države.

ZDA sumijo, da Iran vseeno nudi neko obliko podpore talibanskim upornikom v Afganistanu, vendar ne v tako velikem obsegu, kot je pomagal upornikom v Iraku. Afganistanski uporniki so namreč večinoma sunitski islamisti, ki so zapriseženi sovražniki šiitov in s tem šiitskega Irana. Iran ima sicer že dolgo časa velik vpliv na zahodu Afganistana predvsem prek gospodarskih vezi.

Vaša država je na drugi strani sveta. Kaj sploh delate tukaj?

Ahmadinedžadovo vprašanje Američanom.
Ahmadinedžad v Afganistanu