Diplomatske odnosi so ZDA in Kubo prekinile po revoluciji leta 1959, Američani pa imajo na otoku le interesno sekcijo. Foto: EPA
Diplomatske odnosi so ZDA in Kubo prekinile po revoluciji leta 1959, Američani pa imajo na otoku le interesno sekcijo. Foto: EPA

Na zaslonu, postavljenem na petem nadstropju ameriške interesne sekcije v Havani, so od leta 2006 Kubanci lahko brali novice z 1,5 metra velikimi črkami. Zaslon je dal postaviti prejšnji ameriški predsednik George Bush, ki je prek njega želel kubanskemu ljudstvu prenesti politična sporočila, kar je seveda šlo močno v nos kubanskim oblastem. Zdajšnji ameriški predsednik se je za ugasnitev zaslona odločil, ker želi izboljšati odnose med državama.

Kubanske oblasti so skušale zastreti pogled na zaslon s postavitvijo svojih plakatov in zastav, zato se je tekmovanja med državama oprijelo ime vojna zaslonov. Takratni kubanski voditelj Fidel Castro je ameriško misijo na Kubi leta 2006 obtožil, da postaja sedež protirevolucije, in odredil milijonu prebivalcem, da morajo v znak protesta hoditi mimo poslopja, sicer enega najbolj varovanih v državi.

Zaslon naj bi ugasnili že junija, a so to opazili le redki. Obama je sicer pred kratkim dovolil poslovanje ameriškim podjetjem na Kubi, kar bo dodatno pripomoglo k večjemu pretoku novic na otok, je dejal tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta.