Kot kažejo dogodki zadnjih tednov, se bodo odnosi med državama občutno izboljšali. Foto: EPA
Kot kažejo dogodki zadnjih tednov, se bodo odnosi med državama občutno izboljšali. Foto: EPA

Castrovo sporočilo, izrečeno tik pred vrhom Amerik, je sledilo le nekaj ur po tem, ko je ameriški predsednik Barack Obama dejal, da mora za izboljšanje odnosov med državama zdaj naslednji korak storiti Havana. Kot je znano, je Obama v začetku tedna omilili prepovedi potovanja ameriških Kubancev v rodno domovino in pošiljanje denarja sorodnikov. "Sprememb ne pričakujemo čez noč, to bi bilo nerealistično. Pričakujemo pa, da bo Kuba poslala znak, da se zavzema za liberalizacijo," je Obama dejal med obiskom Mehike, od koder se bo podal v Trinidad.

Venezuelski predsednik, sicer predan zaveznik Kube, Hugo Chavez je dejal, da bo preprečil sprejetje kakršne koli deklaracije, saj je Kuba izključena iz sestanka. "Zakaj s Kubo tako grdo ravnajo? Tega ne bomo sprejeli. Upam, da bo ameriški predsednik prisluhnil," je bil odločen Chavez, za katerega sicer ni predvideno, da bi se na štiri oči srečal z Obamo.

Tokratno srečanje 34 voditeljev držav obeh Amerik poteka v Trinidadu. ZDA trdijo, da je srečanje namenjeno voditeljem demokratičnih držav, kamor pa Kuba po njihovem ne spada. Castro se je na poti v Trinidad ustavil v Venezueli, kjer je napovedal ZDA, da je pripravljen sesti za mizo, dokler so pravila za obe strani enaka.

Havana in Washington sicer še vedno nimata formalnih stikov, a zadnja izmenjava oznanil kaže na dovolj politične volje na obeh straneh, da se 50 let dol molk prekine. Prejšnji teden je Havano obiskala delegacija ameriškega kongresa, ki zagovarja odpravo ameriške trgovinske zapore Kube.

K. T.