Na današnji slovesnosti v belgijskem Monsu je prevzel poveljstvo od ameriškega generala Toda Woltersa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cavoli prevzema najvišjo vlogo v zavezništvu sredi obdobja "vrnitve brutalnih konfliktov v Evropo", je v svojem nagovoru na slovesnosti dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Do menjave na položaju vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi prihaja, potem ko se je zavezništvo prejšnji teden na srečanju voditeljev članic Nata v Madridu ob ruski invaziji na Ukrajino dogovorilo o obsežni okrepitvi navzočnosti Natovih sil v vzhodnoevropskih članicah.

Stoltenberg je opozoril tudi na Cavolijevo vlogo pri nadzorovanju nedavnega povečanja napotitve ameriških vojakov v Evropo, ki je znašala več kot 100.000 vojakov, kot odziv na rusko invazijo. Cavoli bo odgovoren predvsem za načrtovanje in izvajanje nadaljnjih vojaških ukrepov za obrambo članic zavezništva in odvračanje Rusije, še navaja AFP.

Christopher Cavoli se je rodil leta 1964 v Würzburgu v Nemčiji v italijansko-ameriški družini. Na univerzi Yale je magistriral iz vzhodnoevropskih študij, leta 1987 pa se je pridružil ameriški vojski in med drugim služil v Bosni in Hercegovini, Iraku in Afganistanu. Je tudi poveljnik ameriških sil v Evropi in govori francosko, italijansko in rusko.

Njegov predhodnik Tod Wolters je položaj vrhovnega poveljnika zavezniških sil Nata v Evropi zasedal nekaj več kot tri leta. Prvi Natov SACEUR je bil Dwight Eisenhower, ki je bil na ta položaj imenovan leta 1951,pozneje pa je postal predsednik ZDA.