Kubo želi zapustiti vse več ljudi. Foto: Reuters
Kubo želi zapustiti vse več ljudi. Foto: Reuters

V enem letu nameravajo podeliti okoli 20.000 vizumov, predvsem Kubancem, ki imajo v ZDA sorodnike. "ZDA si prizadevajo zagotoviti varno, zakonito in urejeno priseljevanje Kubancev s širitvijo konzularnih storitev," je sporočilo veleposlaništvo ZDA v Havani, ki je potrdilo obnovitev postopkov izdajanja vizumov.

"Kot je bilo napovedano, bo veleposlaništvo od 4. januarja dalje ponovno začelo v celoti procesirati vizume za priseljence, vključno s kategorijami vizumov za bližnje sorodnike, prednostnih družinskih vizumov, vizumov za zaročence oziroma zaročenke ter vizumov v primeru izgubljene, ukradene ali poškodovane zelene karte," je zapisano na spletni strani veleposlaništva ZDA v Havani.

V Washingtonu so marca lani oznanili ponovno odprtje konzulata na Kubi, ki je bil zaprt od leta 2017 zaradi zdravstvenih težav ameriških diplomatov, ki so jih označili kot "havanski sindrom", piše BBC.

Po tem so opravili več srečanj na visoki ravni, najprej v Washingtonu in nato v Havani, da bi spet vzpostavili migracijske sporazume med državama, ki so jih ZDA enostransko prekinile v času nekdanjega predsednika Donalda Trumpa.

Maja lani je nato ameriški konzulat ponovno začel izdajati "omejene vizume" za Kubance in napovedal popolno obnovitev postopkov. Od leta 2017 so se Kubanci pri pridobivanju vizuma za ZDA spopadali s številnimi ovirami, saj morajo zanj na lastne stroške zaprositi v tretji državi.

Vrsta pred veleposlaništvom ZDA v Havani. Foto: Reuters
Vrsta pred veleposlaništvom ZDA v Havani. Foto: Reuters

Lani v ZDA zbežali skoraj trije odstotki Kubancev

S Kube, ki jo je prizadela gospodarska kriza, se letos izseljuje ogromno prebivalcev. Po podatkih ameriških oblasti je v zadnjih 12 mesecih – do začetka decembra 2022 – v ZDA nezakonito vstopilo približno 326.000 Kubancev, kar so skoraj trije odstotki od 11,2 milijona prebivalcev otoka.

Namestnik kubanskega zunanjega ministra Carlos Cossio je novembra dejal, da je zagotavljanje migracij po varnih in zakonitih poteh skupni cilj obeh držav. Ob tem je krivdo za množični beg ljudi z otoka pripisal tudi ameriškim sankcijam in dodal, da "ni dvoma, da je politika, katere namen je znižati življenjsko raven prebivalstva, neposredno gonilo migracij".
Odnosi med Kubo in ZDA so bili vedno napeti, vendar so se leta 2017 po zaprtju veleposlaništva ZDA v Havani in zaostritvi sankcij Trumpove administracije še poslabšali.

Pod predsednikom Joejem Bidnom so ZDA sicer omilile nekatere omejitve, kot so finančna nakazila in potovanja družin s Floride na Kubo, vendar niso izpolnile pričakovanj številnih na Kubi – gospodarski ukrepi in številne druge omejitve namreč ostajajo v veljavi.