Ponovno izvoljeni kanclerki Angeli Merkel čestita vodja opozicije socialnih demokratov (SDP) Frank-Walther Steinmeier. Foto: Reuters
Ponovno izvoljeni kanclerki Angeli Merkel čestita vodja opozicije socialnih demokratov (SDP) Frank-Walther Steinmeier. Foto: Reuters
Angela Merkel
Merklova sprejema potrdilo izvolitve iz rok nemškega predsednika Horsta Koehlerja. Foto: Reuters
Angela Merkel
Ji bo uspelo izpolniti vse predvolilne obljube? Foto: EPA

Konservativna stranka Angele Merkl Krščanskodemokratska unija (CDU) je na septembrskih volitvah osvojila dovolj glasov in nedavno s stranko krščanskih socialistov (CSU) in liberalnih svobodnih demokratov (FDP) sklenila koalicijo.

S podpisom nove koalicije se je zavezala h gospodarski rasti in zmanjšanju davkov. Med drugim naj bi v skladu s koalicijsko pogodbo uvedli dodatek 150 evrov na mesec, ki naj bi ga dobili starši otrok, ki so mlajši od treh let. Prav tako so se dogovorili o skrajšanju obveznega služenja vojaškega roka na šest mesecev.

55-letna Merklova je v parlamentu prejela 323 glasov od skupno 612 oddanih glasov. Prvič je bila za nemško kanclerko izvoljena leta 2005.

Nepretresljive spremembe v nemškem parlamentu
Nov bundestag bo imel osem poslanskih mest več, kot jih je bilo v prejšnjem. Poslanska mesta v 622-članskem parlamentu si bodo tako razdelili: CDU in CSU 239, liberalci (FDP) 146 liberalci, Leva stranka 76 in Zeleni 68 poslanskih mest. Predsednik parlamenta med drugim ostaja Norbert Lammert, ki prihaja iz vrst CDU-ja.

Kabinet nove nemške vlade


- kanclerka: Angela Merkel (CDU)
- zunanji minister: Guido Westerwelle (FDP)
- finančni minister: Wolfgang Schäuble (CDU)
- obrambni minister: Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU)
- gospodarski minister: Rainer Brüderle (FDP)
- zdravstveni minister: Philipp Rösler (FDP)
- notranji minister: Thomas De Maiziere (CDU)
- minister za delo in socialo: Franz Josef Jung (CDU)
- minister za promet: Peter Ramsauer (CSU)
- ministrica za izobrazbo in raziskave: Annette Schavan (CDU)
- ministrica za pravosodje: Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP)
- minister za mednarodni razvoj: Dirk Niebel (FDP) - ministrica za kmetijstvo Ilse Aigner (CSU)
- minister za okolje: Norbert Röttgen (CDU)
- ministrica za družino: Ursula von der Leyen (CDU)


V novem parlamentu bodo poleg kanclerke le še štiri ženske: ministrica za izobrazbo in raziskave Annette Schavan (CDU), ministrica za družino Ursula von der Leyen (CDU), ministrica za pravosodje Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) in ministrica za kmetijstvo Ilse Aigner (CSU).

Wolfgang Schäuble (CDU), ki je bil v prejšnji vladi notranji minister, bo v svoje vajeti prevzel še pomembnejši resor - postal bo novi finančni minister. Kandidata Krščanskodemokratske unije bosta zasedla še dva ministarska stolčka: dozdajšnji nemški minister za obrambo Franz Josef Jung je postal minister za delo in socialo. Na čelo notranjega ministrstva bo stopil dozdajšnji vodja kabineta nemške kanclerke Thomas De Maiziere.

Iz vrst CSU-ja bo dozdajšnji minister za gospodarstvo Karl-Theodor zu Guttenberg zasedel mesto obrambnega ministra. Minister za promet bo Peter Ramsauer, ki hkrati ne bo več najmlajši član v bavarskem parlamentu.

Mesto "zelenca" bo po novem pripadlo leta 1973 v Vietnamu rojenemu Philippu Röslerju (FDP), ki bo po novem minister za zdravje. Rösler je bil za marsikoga presenečenje, čeprav velja za enega največjih političnih talentov iz vrst nemških liberalcev. Tudi preostala tri ministrska mesta so pripadla članom stranke FDP. Dirk Niebel bo minister za mednarodni razvoj. Položaj zunanjega ministra bo v skladu s pričakovanji zasedel Guido Westerwelle. Novi minister za gospodarstvo bo Rainer Brüderle.