V 17. sklicu bundestaga v nemškem parlamentu sedi 622 poslancev. Foto: EPA
V 17. sklicu bundestaga v nemškem parlamentu sedi 622 poslancev. Foto: EPA
Bundestag
Parlamentarca si ogledujeta zbornik s slikami svojih kolegov. Foto: EPA
Angela Merkel in Guido Westerwelle
Nova-stara nemška kanclerka se je pred začetkom ustanovnega zasedanja 17. sklica bundestaga zapletla v pogovor s koalicijskim partnerjem in novim zunanjim ministrom Westerwellejem. Foto: EPA

Norberta Lammerta iz vrst Krščanskodemokratske unije (CDU) kanclerke Angele Merkel je prejel 522 od 617 glasov oziroma dobrih 84 odstotkov podpore. 60-letnik je pred štirimi leti dobil skoraj 92-odstotno podporo.

V skladu s tradicijo je ustanovno zasedanje že 17. sklica bundestaga vodil najstarejši poslanec. 73-letni Heinz Riesenhuber (CDU) je banke in koncerne spomnil na njihovo odgovornost pri reševanju gospodarske krize. Kot glavno nalogo novega parlamenta je izpostavil ustvarjanje pogojev za preprečitev ponovne krize.

Tokratni sklic 622-članskega bundestaga ima osem poslancev več, kot jih je bilo v prejšnjem. CDU in njena sestrska stranka Krščanskosocialna unija (CSU) imata skupa 239 poslanskih sedežev, socialdemokrati (SDP), ki so na septembrskih volitvah doživeli zgodovinski poraz, 146, liberalci (FDP) 93, Leva stranka 76, Zeleni pa 68.

Volitve novega kanclerja in prisega nove nemške vlade so na dnevnem redu zasedanja bundestaga v sredo. Položaj kanclerke bo znova pripadel Merklovi, vlada pa bo tokrat črno-rumena, saj jo bodo sestavljali CDU, CSU in FDP.

V nedeljo in ponedeljek so v FDP-ju ter nato še v CDU-ju in CSU-ju na kongresih, ki so bili sklicani po hitrem postopku in so potekali v ožji sestavi, v skladu s pričakovanji potrdili koalicijsko pogodbo, ki je bila po treh tednih pogajanj nato podpisana v ponedeljek zvečer. O njej so se vodstva strank dokončno uskladila v noči na soboto.

Vodstva CDU-ja, CSU-ja in FDP-ja so med drugim dosegla dogovor o znižanju davkov od leta 2011 v višini 24 milijard evrov in uvedbo stopenjske tarife za davek od dohodka. Koalicija naj bi 2013 uvedla otroški dodatek v višini 150 evrov mesečno, ki naj bi ga dobili starši otrok, mlajših od treh let, ki ne bodo vključeni v državne vrtce. Koalicijski dogovor predvideva še skrajšanje obveznega vojaškega služenja s 1. januarjem 2011 na šest mesecev.

Kabinet nove nemške vlade:
- Kanclerka Angela Merkel (CDU)
- zunanji minister Guido Westerwelle (FDP)
- finančni minister Wolfgang Schäuble (CDU)
- obrambni minister Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU)
- gospodarski minister Rainer Brüderle (FDP)
- zdravstveni minister Philipp Rösler (FDP)
- notranji minister Thomas De Maiziere (CDU)
- minister za delo in socialo Franz Josef Jung (CDU)
- minister za promet Peter Ramsauer (CSU)
- ministrica za izobrazbo in raziskave Annette Schavan (CDU)
- ministrica za pravosodje Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP)
- minister za mednarodni razvoj Dirk Niebel (FDP)
- ministrica za kmetijstvo Ilse Aigner (CSU)
- minister za okolje Norbert Röttgen (CDU)
- ministrica za družino Ursula von der Leyen (CDU)
"Dober znak je, da so delo opravili v štirih tednih po volitvah," je bila ob podpisu pogodbe zadovoljna Merklova, ki je prepričana, da med liberalci in krščanskimi demokrati kljub razlikam obstaja zaupanje in simpatija. Predsednik liberalcev Guido Westerwelle je izpostavil, da je sodelovanje v vladi v čast stranki. "Zavedamo se, kako težko delo je pred nami," je poudaril. Tretji partner v koaliciji - predsednik CSU-ja in Bavarski ministrski predsednik Horst Seehofer - je poudaril, da je njegova stranka soglasno podprla koalicijsko pogodbo in je zato porok stabilnosti vlade.