Vrha v Dohi so se  udeležili voditelji 17 članic od 22. Foto: Reuters
Vrha v Dohi so se udeležili voditelji 17 članic od 22. Foto: Reuters
Bašar Al Asad
Sirski predsednik Asad je izrekel nekaj ostrih besed na račun Izraela. Foto: Reuters
Moamer Gadafi
Gadafi nadaljuje spor s savdskim kraljem. Foto: Reuters

S temi besedami se je Bašar Al Asad ob začetku zasedanja Arabske lige odzval na nagovor generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna, ki je obsodil odločitev Sudana, da iz države izžene humanitarne delavce. Kartum se je za ta korak odločil v odgovor na odločitev Mednaordnega kazenskega sodišča (ICC), da izda zaporni nalog za sudanskega predsednika Omarja Al Baširja zaradi vojnih zločinov v Darfurju.

Liga zavrača sodni nalog ICC-ja
Oster je bil tudi sam Al Bašir, predvsem do Varnostnega sveta ZN-a, ki ga je obtožil korupcije. "Upam, da me boste še naprej podpirali da bomo z jasnimi in trdnimi odločitvami zavrnili zaporni nalog ter zahtevali njegov preklic," je pozval voditelje 22 članic Arabske lige, med katerimi uživa precejšnjo podporo. "Moramo poudariti našo solidarnost s Sudanom in zavračanje odločitve ICC-ja zoper Al Baširja," je dejal generalni sekretar Arabske lige Amr Musa.

Gadafi odvihral z vrha
Začetek vrha je minil še v znamenju bojkota egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka in protestnega odhoda libijskega predsednika Moamerja Gadafija, ki je pred tem savdskemu kralju Abdullahu očital, da je "britanski produkt in ameriški zaveznik". Polkovnik Gadafi je s svojimi ostrimi pripombami arabske voditelje ujezil že večkrat. Spor s savdskim kraljem sega v leto 2003, tik pred ameriškim napadom na Irak, ko sta izmenjala nekaj težkih besed. "Zdaj, po šestih letih, se je pokazalo, da ste lažnivec", je bil neprizanesljiv libijski voditelj in dodal, da se je pripravljen pomiriti s savdskim kraljem.

Razprava o vlogi Irana
Arabski voditelji bodo na vrhu skušali premostiti razkol, do katerega je prišlo po izraelski ofenzivi v Gazi. Voditelji naj bi razpravljali tudi o vlogi Irana na Bližnjem vzhodu. Skrbi jih predvsem podpora Teherana Hezbolahu v Libanonu in Hamasu na območju Gaze. Sunitske arabske države se bojijo širjenja iranskega vpliva v Gazi, Libanonu, Iraku in drugih zalivskih državah in so sumničave do držav, ki jih imajo za iranske zaveznice, kot sta Sirija in Katar.

"V Izraelu nimamo pravega partnerja"
Sirski predsednik Al Asad se je dotaknil tudi mirovnih prizadevanj na Bližnjem vzhodu. Mirovna iniciativa iz leta 2002 ni učinkovita, ker arabske države nimajo pravega mirovnega partnerja v Izraelu, je zatrdil. Mirovni predlog Savdske Arabije predvideva ustanovitev palestinske države, Izraelu pa ponuja popolno priznanje, če se umakne z ozemelj, ki jih okupira od leta 1967.

T. V.