Oblasti so otroke družini odvzele. Foto: Reuters
Oblasti so otroke družini odvzele. Foto: Reuters

V rodovitni dolini, katere imena sicer oblasti niso razkrile, saj si želijo zaščititi otroke, sicer živi 2.000 ljudi, a naj ne bi vedeli za izolirano skupnost Coltovih (ime je izmišljeno), ki je živela okoli 30 kilometrov stran od najbližjega mesta. Primer je bil javnosti predstavljen šele, ko so oblasti dobile prijavo, da živi v kolibah in prikolicah v dolini več deset otrok, ki ne hodijo v šolo.

Ko so pristojne službe skupnost junija letos obiskale, so na svojo veliko grozo našle 40 članov družine, ki se je med seboj razmnoževala kar štiri generacije. Otroci so bili umazani, piškavih zob, deformirani, prizadeti in s hudimi telesnimi okvarami - tovrstne deformacije so pogosta posledica incestnih odnosov. Tekoče vode, elektrike in kanalizacije niso imeli, na kuhalnikih je bila debela plast umazanije, po omarah polno gnile zelenjave, na eni izmed otroških postelj pa je spal kenguru. Higienične razmere v kampu so bile obupne, otroci pa nimajo znanja osnovne higiene, kot je umivanje zob in uporaba straniščnega papirja.

Mnogi med njimi so slepi ali gluhi, nekateri težko hodijo, skoraj nihče izmed njih ne govori razumljivo, tisti redki, ki pa so lahko razumeli, kaj jih preiskovalci sprašujejo, so bili kronično sramežljivi, saj vse življenje niso imeli stika z nikomer zunaj svoje družine.

Začelo se je s prastarši
Vse naj bi se začelo na Novi Zelandiji v prvi polovici prejšnjega stoletja s prastaršem otrok, ki sta bila brat in sestra. Incestuoznemu paru, ki se je v Avstralijo preselil v 70. letih, se je rodilo več otrok, ki so incestna razmerja nadaljevali in rojevali nov rod deformiranih otrok - tako vse do pred dnevi najdenih otrok, ki so se rojevali bratom in sestram, stricem in tetam, očetom in hčerkam incestnega kulta Coltovih, ki ga mediji že primerjajo s filmom Odrešitev (Deliverance). Glava matriarhalno organizirane družine je "Betty Colt", ki naj bi pred oblastmi zbežala že iz treh avstralskih zveznih držav, preden se je ustalila v ruralnem Novega Južnega Walesu, nedaleč od Sydneyja.

Kot poročajo avstralski mediji, so otroci svoje dneve preživljali s spolnimi odnosi od rane mladosti (in opazovanjem drugih pri spolnih občevanj) ter z mučenjem živali. Da živi nekje neka odročna skupnost, so tamkajšnji prebivalci razbrali zgolj iz tega, da se je ženska z otroki vsake toliko časa pripeljala v mesto po najnujnejša živila. Denar naj bi si služili z občasno prodajo lesa za kurjavo, dva moška pa sta opravljala fizična dela za občino.

Je pa neki domačin medijem povedal, da so se ljudje pogosto šalili, da je, če je kdo prišel iz omenjene doline, prav gotovo "plod incesta".

Sodišče naredilo izjemo
Na sodišču so ženske trdile, da so jih oplodili naključni moški, ki so potovali skozi te kraje (ena izmed žensk je trdila, da je oče njene hčere "Sven iz Švedske ali Švice"), a testi DNK-ja so pokazali drugače.

Kljub srhljivim podrobnostim primera se jih je pristojno sodišče odločilo javno objaviti, saj se je sodniku zdelo nujno, da svet izve za najhujši primer incesta v zgodovini Avstralije. Otroke so družini že odvzeli, najverjetneje pa zaradi izrednih okoliščin kazensko ne bo odgovarjal nihče.