Foto: EPA
Foto: EPA

Po navedbah Združenih narodov je bilo v prvih šestih mesecih letošnjega leta v Afganistanu ubitih 1659 civilistov in 3524 ranjenih, kar je 47 odstotkov več kot leto prej.

V poročilu mednarodne organizacije za človekove pravice AI so dokumentirani mučenje, zunajsodne usmrtitve in poboji, ki so jih izvedli talibani v zadnjih fazah mednarodnih spopadov v Afganistanu, in civilne žrtve med številnimi kopenskimi in zračnimi operacijami afganistanskih varnostnih sil in ameriške vojske.

"Domovi, bolnišnice, šole in trgovine so bile spremenjeni v prizorišča zločinov, saj so ljudi vedno znova ubijali in ranili," je ob objavi poročila sporočila generalna sekretarka Amnesty International Agnes Callamard. Ob tem je pozvala Mednarodno kazensko sodišče (ICC), naj razišče vse mogoče vojne zločine, "ne glede na to, kam to pripelje".

AI: Talibani so mučili in ubijali pripadnike manjšin

AI v poročilu talibane v času, ko so ti zavzemali afganistanska mesta, obtožuje mučenja in ubijanja pripadnikov etničnih in verskih manjšin ter nekdanjih pripadnikov afganistanskih varnostnih sil.

Žrtve so med drugim navajale grozodejstva, ki so jih zagrešili talibani v vsaj dveh okrožjih pokrajine Panšir in v Spin Boldaku v pokrajini Kandahar.

V enem od primerov so v vasi v Panširju usmrtili najmanj šest civilistov, predvsem s streli v glavo ali prsni koš. "Takšni umori so vojni zločini," navaja poročilo.

V zračnih napadih ameriške vojske ubiti civilisti

Poročilo dokumentira tudi štiri zračne napade ameriških in afganistanskih sil, v katerih je bilo od lanskega leta ubitih 28 civilistov, še šest pa jih je bilo ranjenih. V osmih kopenskih napadih, ki jih je dokumentiral AI, je bilo ubitih skupno 12 civilistov.

Kot še ugotavlja AI, ti napadi predstavljajo vzorec, katerega del je tudi ameriški napad z brezpilotnim letalom v Kabulu 29. avgusta, ko je bilo ubitih 10 ljudi, vključno s sedmimi otroki. Ameriška vojska je po napadu priznala, da so bili ubiti civilisti, a zoper odgovorne ne bo ukrepala.

AI ob tem poziva tako talibane kot ameriško vlado, naj izpolnijo svoje mednarodne obveznosti in vzpostavijo jasne in trdne mehanizme za civiliste, da bodo ti lahko zahtevali odškodnino za škodo, povzročeno v vojni v Afganistanu.

"Talibanske oblasti imajo zdaj enako pravno obveznost, da zagotovijo odškodnine, kot jo je imela prejšnja vlada," je pozvala Agnes Callamard.

AI ob tem v poročilu poudarja, da celoten obseg pobojev po vsej državi še vedno ni znan, saj so talibani na številnih podeželskih območjih prekinili mobilno telefonijo ali močno omejili dostop do medmrežja.

Za pripravo poročila je AI med 1. in 15. avgustom letos v Kabulu izvedel terensko raziskavo, od avgusta do novembra letos pa je opravil telefonske pogovore z žrtvami in pričami.

AI je v Kabulu opravil pogovore v živo s 65 ljudmi ter pogovore na daljavo s še 36 ljudmi iz skupno desetih pokrajin. Prav tako so njegovi strokovnjaki pregledali satelitske posnetke, videoposnetke in fotografije, medicinske in balistične informacije ter po potrebi opravili pogovore z ustreznimi strokovnjaki.