Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Fuller je dejal, da bi aplikacijo lahko uporabljali za vzpostavitev "pozitivne privolitve". A številni so kritizirali predlog kot kratkoviden in potencialno dovzeten za zlorabe. Nekatere skrbi tudi, da bi oblasti tovrstno tehnologijo lahko uporabljale za nadzor nad državljani, poroča BBC.

V zadnjih tednih se je v Avstraliji okrepila javna razprava o spolnih napadih, zlorabah in nadlegovanju žensk, v ponedeljek pa se je več 10.000 Avstralcev po vsej državi udeležilo protestnih shodov v podporo ženskam.

Kritiki opozarjajo na številne luknje pri uporabi tovrstnih aplikacij. Foto: Pixabay
Kritiki opozarjajo na številne luknje pri uporabi tovrstnih aplikacij. Foto: Pixabay

Policija Novega Južnega Walesa je ob predstavitvi ideje o aplikaciji dejala, da je njen cilj normalizacija dejanja eksplicitne privolitve v spolni odnos. "Morda imate sina ali brata in menite, da je aplikacija prevelik izziv, a le-ta ščiti vse," je skušal javnost prepričati Fuller.

Ob tem je dejal, da je potreba po dokazovanju eksplicitne privolitve stalen problem v sodnih primerih spolnih napadov in da bi z aplikacijo lahko bolje pomagali žrtvam v pravnih postopkih.

Manj kot 10 odstotkov 15.000 prijavljenih spolnih napadov v Novem Južnem Walesu lani je privedlo do vložene obtožnice, je opozoril. "Izrecna privolitev je nujno potrebna. A kako to storimo danes? Ena možnost je s tehnologijo," je pojasnil svojo idejo v časniku The Daily Telegraph.

Poslanke ostro nad idejo o aplikaciji

Aktivisti za ženske pravice poudarjajo, da bi raba aplikacije v praksi lahko povzročila številne težave, na primer, da bi si oseba pozneje premislila ali pa bi se privolitev preprosto potvorila. "Storilec lahko žrtev preprosto prisili, da uporabi aplikacijo," je tvitnila državna agencija za družinsko nasilje Woman's Safety.

Aplikacijo so kritizirale tudi poslanke, češ da je nezadostna v primerjavi s prizadevanji za izboljšanje zakonodaje, ko gre za spolno nasilje in za večje ozaveščanje. "Potrebujemo reformo zakona o privolitvi, potrebujemo celovito izobraževanje, potrebujemo spremembo moške miselnosti, da so moški upravičeni do vsega, kar se jim zahoče ... Ne potrebujemo pa aplikacije!" je tvitnila poslanka Zelenih Jenny Leong.

Podobno aplikacijo je letos pripravilo zasebno podjetje na Danskem, potem ko je ta skandinavska država kriminalizirala spolne odnose brez eksplicitne privolitve, a so aplikacijo vsesplošno kritizirali tako mediji kot javnost.