Foto: Reuters
Foto: Reuters

Opolnoči je v Bangladešu začela veljati policijska ura, ki so jo uvedli zaradi množičnih protestov in bo veljala najmanj do nedelje do 6. ure po srednjeevropskem času. Na ulice mest po vsej državi so "za vzdrževanje javnega reda in miru" napotili vojsko, ki nadzoruje izvajanje ukrepa, je sporočil tiskovni predstavnik bangladeških oboroženih sil.

Poleg tega so v državi že od četrtka onemogočene telekomunikacije, ni dostopa do spleta, prav tako ni mogoče pošiljati tekstovnih sporočil ali klicati v tujino, poroča Reuters.

A kljub temu se je v prestolnici zbralo več tisoč ljudi, policisti pa so streljali na protestnike. Najmanj en človek je bil poškodovana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi nasilja v državi je premierka Šejk Hasina odpovedala načrtovano potovanje v Španijo in Brazilijo.

Šejk Hasina je bila nedavno izvoljena za četrti mandat. Prvič je na čelo države sedla leta 1996 (do 2001), se bila nato za osem let primorana umakniti, zdaj pa vlada neprekinjeno od leta 2009. Foto: Reuters
Šejk Hasina je bila nedavno izvoljena za četrti mandat. Prvič je na čelo države sedla leta 1996 (do 2001), se bila nato za osem let primorana umakniti, zdaj pa vlada neprekinjeno od leta 2009. Foto: Reuters

Demonstracije, ki jih poganja predvsem visoka brezposelnost med mladimi, so se v Bangladešu začele 1. julija kot protestne blokade cest in železnic. Protestirajo pretežno študentje, ki zahtevajo odpravo sistema kvot pri zaposlovanju v javnem sektorju. V skladu s tem sistemom je več kot polovica delovnih mest rezervirana za določene skupine, med drugim 30 odstotkov za otroke vojnih veteranov, ki so se leta 1971 borili v vojni za neodvisnost od Pakistana.

Sistem kvot je v sistemu obstajal do leta 2018, ko ga je prejšnja vlada Šejk Hasina ukinila (Hasina je bila letos izvoljena četrtič zapored), a ga je pred enim mesecem znova vzpostavilo sodišče. Po pritožbi vlade je vrhovno sodišče sistem zamrznilo do 7. avgusta, ko naj bi o njem odločalo.

Daka. Foto: Reuters
Daka. Foto: Reuters

Protesti so se ta teden okrepili in sprevrgli v nasilje, v katerem je bilo po najnovejših podatkih ubitih najmanj 115 ljudi, poročanje APF-ja povzema STA. Samo v petek je v Daki po podatkih tamkajšnje bolnišnice Medical College Hospital umrlo 52 ljudi. Po navedbah policije je bilo v petek ranjenih 300 policistov, od tega so jih 150 morali hospitalizirati, dva pa sta bila pretepena do smrti.

Reuters navaja, da sta policija in vojska skušali protestnike razgnati s solzivcem in zvočnimi granatami, ti so v pripadnike oboroženih sil metali kamenje in opeke ter zažigali vozila. Med protesti je bilo pridržanih veliko opozicijskih politikov in političnih aktivistov, ki nasprotujejo trenutni vladi, še poroča Reuters.

V Bangladešu protestiralo več tisoč ljudi