Ameriški in filipinski predsednik sta potrdila zavezništvo med državama. Foto: Reuters
Ameriški in filipinski predsednik sta potrdila zavezništvo med državama. Foto: Reuters

Biden se je z Marcosom mlajšim sešel sredi naraščajočih napetosti v Južnokitajskem morju med otoško državo in Kitajsko, ki sporne vode razglaša za svoje ozemlje.

"Spoprijemamo se z novimi izzivi in ne bi si mogel zamisliti boljšega partnerja, kot ste vi. Skupaj se spopadamo s podnebnimi spremembami, pospešujemo prehod na čisto energijo in se zavzemamo za naše skupne demokratične vrednote, pravice delavcev in pravno državo. Skupaj poglabljamo tudi naše gospodarsko sodelovanje. Danes bomo naznanili, da na Filipine pošiljamo prvo predsedniško trgovinsko in naložbeno misijo," je pred pogovori za zaprtimi vrati v Ovalni pisarni dejal Biden.

Filipini se v času novih izzivov obračajo na svojo največjo partnersko državo na svetu, pa je dejal Marcos mlajši, sin nekdanjega predsednika Filipinov, diktatorja Ferdinanda Marcosa starejšega in po množici čevljev znane prve dame Imelde Marcos.

"Najti moramo veliko načinov za krepitev našega zavezništva in partnerstva zaradi novih gospodarskih izzivov po pandemiji. Poleg tega obstajajo tudi nova politična vprašanja, zaradi katerih je regija, v kateri so Filipini, trenutno verjetno v najbolj zapletenem geopolitičnem položaju na svetu," je dejal Marcos mlajši, ki je Belo hišo obiskal skupaj s filipinsko prvo damo Louise Araneta-Marcos.

Filipini so v petek Kitajsko obtožili agresivne taktike na morju, potem ko je ladja kitajske obalne straže prejšnji teden blokirala filipinsko patruljno ladjo na spornem območju Južnokitajskega morja, za katerega Filipini trdijo, da je del njihovega izključnega ekonomskega območja.

ZDA so v soboto izrekle polno podporo Manili in zagotovile, da bo vsak napad na filipinske oborožene sile v Tihem oceanu sprožil uveljavljanje zagotovil o vzajemni obrambi.

Zavezanost svobodi plovbe in preletov

Biden in Marcos mlajši sta v skupni izjavi, objavljeni po srečanju, poudarila svojo neomajno zavezanost svobodi plovbe in preletov v Južnokitajskem morju ter pomen spoštovanja suverenih pravic držav v njihovih izključnih ekonomskih conah v skladu z mednarodnim pravom.

Potrdila sta vzajemne obrambne zaveze Washingtona do Filipinov in pozdravila sodelovanje z drugimi državami, ki delijo zavezanost mednarodnemu pravu in vzajemnemu spoštovanju.

"Z veseljem pričakujeta vzpostavitev tristranskega sodelovanja med Filipini, Japonsko in ZDA ter Filipini, Avstralijo in ZDA," je po srečanju sporočila Bela hiša.

Filipini so se pred kratkim strinjali, da bodo ameriški vojski omogočili dostop do štirih novih oporišč, kar je sprožilo glasen protest Pekinga.

ZDA nameravajo filipinski vojski zagotoviti tudi tri transportna letala lockheed C-130 hercules in štiri morska patruljna plovila.

Okrepljeno sodelovanje pomeni velik premik od prejšnje vlade filipinskega predsednika Rodriga Duterteja, ki je v ZDA sprožila preplah zaradi pripravljenosti dajanja prednosti odnosom s Kitajsko. Kljub temu pa ni jasno, ali bodo Filipini ZDA omogočili dostop do oporišč, ki bi bila pomembna za namestitev orožja v primeru vojne v Tajvanu.