Kitajska se spopada z demografsko krizo. Foto: EPA
Kitajska se spopada z demografsko krizo. Foto: EPA

Glavno zakonodajno telo je v petek po poročanju BBC-ja potrdilo predloge za povišanje upokojitvene starosti, in sicer s 50 na 55 let za ženske, ki delajo v proizvodnji, in s 55 na 58 let za ženske, ki opravljajo pisarniško delo.

Za moške se bo ta meja dvignila s 60 na 63 let. Trenutne upokojitvene starosti na Kitajskem so med najnižjimi na svetu.

Glede na sprejeti načrt se bodo spremembe uveljavile s 1. januarjem prihodnje leto. Upokojitvene starosti se bodo v naslednjih 15 letih povišale vsakih nekaj mesecev, poročajo kitajski mediji.

Upokojevanje pred določeno upokojitveno starostjo ne bo dovoljeno, poroča tiskovna agencija Šinhua, ljudje pa bodo lahko upokojitev preložili za največ tri leta.

Od leta 2030 bodo morali zaposleni tudi več prispevati v sistem socialne varnosti, da bi lahko prejemali pokojnine. Do leta 2039 bodo morali imeti delavci 20 let prispevkov, da bodo upravičeni do pokojnine.

Pokojninski sklad brez denarja do leta 2035

Kitajska akademija družbenih ved je leta 2019 sporočila, da bo glavnemu pokojninskemu skladu zmanjkalo denarja do leta 2035, to pa je bila ocena iz časov pred pandemijo covida-19, ki je močno prizadela kitajsko gospodarstvo.

Šinhua poroča, da sta načrt za dvig upokojitvenih starosti in sprememba pokojninske politike temeljila na "obsežni oceni povprečne življenjske dobe, zdravstvenih razmer, strukture prebivalstva, stopnje izobrazbe in količine delovne sile na Kitajskem".

Na kitajskih spletnih straneh se pojavljajo kritike in nezadovoljstvo zaradi sprememb. Nekateri ljudje pričakujejo nadaljnja zvišanja upokojitvenih starosti, drugi opozarjajo, da brezposelni vse težje najdejo delo.

Kitajsko prebivalstvo se je leta 2023 skrčilo že drugo leto zapored, saj stopnja rojstev še naprej upada. Medtem se je povprečna pričakovana življenjska doba povišala na 78 let.

Kitajska se tako spoprijema z demografsko krizo, ki je posledica nižje gospodarske rasti, krčenja socialnih pomoči in desetletij politike enega otroka, poroča BBC.

V naslednjem desetletju bo prenehalo delati okoli 300 milijonov ljudi, ki so trenutno stari od 50 do 60 let.