Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nepal je leta 2017 podpisal t. i. korporacijski pakt milenijskega izziva (MCC), da bi tako financiral več infrastrukturnih projektov, dogovor pa je postal jabolko spora med Kitajsko in ZDA. Kritiki, ki ameriškim subvencijam nasprotujejo, pravijo, da spodkopavajo nepalsko suverenost.

V protestih je bilo ranjenih več ljudi, protestniki pa so v policiste metali tudi kamenje. Parlament ima časa do 28. februarja, da sporazum ratificira, celoten postopek pa se je upočasnil zaradi globokih razkolov znotraj političnih strank, vključno z vladajočo koalicijo.

Sporazum med drugim ne ustreza najbolj koalicijskim partnerjem premierja Šera Bahadurja Deube, kot so maoisti, ki so tradicionalno blizu Kitajski.

"Čeprav so privolili, da predstavijo argumente v parlamentu, še vedno ni jasno, ali bodo vsi koalicijski partnerji oddali glas v korist sporazumu ... Še naprej se jih bomo trudili prepričati," je za AFP povedal Prakaš Šaran Mahat, predstavnik vladajoče Nepalske kongresne stranke.

Nepalski mediji so poročali, da se je ameriška administracija pogovarjala z nepalskimi politiki in jih pozvala, naj do konca meseca podprejo pakt ali pa bodo "prisiljeni na novo preučiti odnose med državama".

V odgovor je predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin dejal, da tako sodelovanje glede infrastrukturnih projektov ne bi smelo biti "pogojevano". Korporacijo milenijskega izziva je postavil ameriški kongres leta 2004 in ponuja večje subvencije v podporo gospodarske rasti in zmanjšanja revščine, navaja Washington.