Zaradi poplav in zemeljskih plazov so poškodovane številne ceste in mostovi v državi. Foto: Reuters
Zaradi poplav in zemeljskih plazov so poškodovane številne ceste in mostovi v državi. Foto: Reuters

Tla so se stresla okoli 19.30 po krajevnem času, tresenje pa so čutili številni prebivalci te otoške države. Okoli 60.000 ljudi je Geonetu poročalo, da so čutili potres, med drugim v največjem mestu Auckland in Christchurchu na Južnem otoku, je poročal časopis New Zealand Herald.

Številni so potres opisali kot "močan in zastrašujoč", tresenje pa naj bi trajalo od deset do dvajset sekund, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah ameriške geološke službe (USGS) je imel potres magnitudo 5,7. Poročil o nastali gmotni škodi in poškodovanih za zdaj ni, prav tako niso izdali opozorila pred cunamijem.

Najmanj štirje mrtvi zaradi ciklona

Zaradi ciklona Gabrielle so na Novi Zelandiji umrli najmanj štirje ljudje, približno 10.500 pa jih je bilo primoranih zapustiti svoje domove, so sporočile novozelandske oblasti.

Neurje je povzročilo obsežne izpade elektrike in škodo na nepremičninah v velikem delu Severnega otoka.

Gasilci in reševalci so v kraju Muriwai v bližini Aucklanda našli truplo pod zemeljskim plazom, ki ga je sprožil ciklon. Šlo naj bi za prostovoljnega gasilca, ki so ga pogrešali, odkar je v ponedeljek zvečer plaz zasul hišo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Okrevanje prizadetih območjih naj bi trajalo več tednov. Foto: Reuters
Okrevanje prizadetih območjih naj bi trajalo več tednov. Foto: Reuters

Trije ljudje so umrli v močno prizadeti pokrajini Hawke's Bay, kamor je novozelandska vojska poslala tri helikopterje NH90. Truplo mladega človeka, ki naj bi ga v torek ujela narasla voda, so našli danes. Ena ženska je umrla v noči na torek, potem ko je njeno hišo zasul zemeljski plaz, še eno truplo pa so pozno v torek našli na plaži v Napierju.

"V nekaterih primerih je poplavna voda segala do drugega nadstropja hiš," je dejal tiskovni predstavnik vojske, medtem ko je minister za obvladovanje izrednih razmer Kieran McAnulty opozoril, da bi lahko število smrtnih žrtev še naraslo. Številni kraji so namreč še vedno popolnoma odrezani od sveta.

"Želim, da je jasno, da ne gre za pričakovanje, ampak za skrb, ki jo stalno gojim, saj govorimo o velikem vremenskem dogodku brez primere," je dejal in dodal, da je zaradi neurja razseljenih okoli 10.500 ljudi, približno 144.000 pa jih je ostalo brez elektrike.

Številni ljudje pogrešani

Samo v pokrajini Hawke's Bay so reševalci rešili približno 300 ljudi. Novozelandska policija je sporočila, da so prejeli 1442 prijav o ljudeh, s katerimi ni mogoče vzpostaviti stika, večinoma iz vzhodnih pokrajin Severnega otoka, kjer sicer živi več kot tri četrtine od okoli petih milijonov prebivalcev Nove Zelandije.

"Čeprav pričakujemo, da je veliko prijav posledica nedelujočih komunikacijskih linij, lahko policija potrdi, da na območjih Hawke's Bay in Tairawhiti pogrešamo več ljudi, za katere smo resno zaskrbljeni," je sporočila novozelandska policija.

Zaradi poplav in zemeljskih plazov so poškodovane številne ceste in mostovi v državi. Po napovedih McAnultyja bo okrevanje na prizadetih območjih trajalo več tednov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ciklon Gabrielle je 8. februarja nastal ob severovzhodni obali Avstralije v Koralnem morju, nato pa se je podal čez južni Tihi ocean. Zdaj se je umaknil z območja več sto kilometrov vzhodno in naj bi pojenjal.