Olimpijske igre v Pekingu se začnejo 4. februarja. Foto: AP
Olimpijske igre v Pekingu se začnejo 4. februarja. Foto: AP

Več človekoljubnih organizacij je bilo od samega začetka precej kritičnih, da je Mednarodni olimpijski komite (MOK) Peking nagradil z izvedbo zimskih olimpijskih iger 2022. Posebej opozarjajo na kršitev človekovih pravic v zvezi z Ujguri in drugimi muslimanskimi manjšinami, kar ZDA označujejo celo za genocid.

Kitajska vse obtožbe zavrača, MOK pa poudarja, da je spoštovanje človekovih pravic eden od temeljev olimpijske listine in etičnega kodeksa MOK-a.

"Verjamemo, da ni veliko zaščite za športnike," je na seminarju HRW-ja dejal Rob Koehler, generalni direktor skupine Global Athlete. "Molk je sostorilstvo in zato imamo pomisleke," je poudaril, a športnikom vseeno svetoval, naj molčijo: "Želimo si, da tekmujejo. Svoj glas naj dvignejo, ko se bodo vrnili domov."

Grožnje dvokratne kazni

Pravilnik MOK-a jasno prepoveduje vsakršno politično, versko ali rasno propagando in protest na vseh olimpijskih prizoriščih in območjih. HRW pa opozarja, da je tudi kitajska zakonodaja zelo nejasna, kar se tiče "pregona svobode govora".

Kot pravijo, je na osnovi te zakonodaje tudi manjše prekrške in kritične komentarje moč označiti kot izzivanje težav in povzročanje nemira.

Športnikom grozi kazen tako na Kitajskem kot tudi s strani MOK-a, zato posamezniki predlagajo, naj se za čas iger športniki ogradijo od kritičnih vprašanj in komentarjev. Pri HRW-ju so izrazili tudi zaskrbljenost zaradi varovanja osebnih podatkov in tveganja vohunjenja preko aplikacije, ki jo morajo vsi udeleženci iger obvezno uporabljati zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom.