Prispevek Kim Jo Džong za KCNA je prvi odziv Severne Koreje na washingtonsko deklaracijo. Foto: Reuters
Prispevek Kim Jo Džong za KCNA je prvi odziv Severne Koreje na washingtonsko deklaracijo. Foto: Reuters

"Bolj kot so sovražniki odločeni prirejati vojaške vaje in več jedrskih sredstev, kot jih nameščajo v bližini Korejskega polotoka, močnejše bo uveljavljanje naše pravice do samoobrambe," je sporočila sestra voditelja Kim Džong Una, ki velja za eno najvišjih predstavnic Severne Koreje.

Predsednik ZDA Joe Biden in njegov južnokorejski kolega Yoon Suk-yeol sta v sredo sklenila t. i. washingtonsko deklaracijo za preprečevanje severnokorejske jedrske grožnje, v okviru katere bodo ZDA v Južno Korejo redno pošiljale jedrske podmornice in Seul vključile v svoje jedrsko načrtovanje. Južna Koreja v zameno ne bo razvijala lastnega jedrskega orožja.

Sorodna novica ZDA in Južna Koreja sprejele deklaracijo za preprečevanje severnokorejske jedrske grožnje

Kim Yo-hong je v prispevku, ki ga je danes objavila severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA, washingtonsko deklaracijo opisala kot tipičen produkt skrajno sovražne politike ZDA in Južne Koreje do Pjongjanga. "Zaradi tega bosta mir in varnost v severovzhodni Aziji in svetu izpostavljena le še večji nevarnosti, zato tega dejanja ne moremo nikoli pozdraviti," je dodala.

Pjongjang izpopolnjuje "jedrsko vojno odvračanje"

Pjongjang je po njenih navedbah zaradi novih varnostnih razmer prisiljen odločneje ukrepati in izpopolniti "jedrsko vojno odvračanje".

Tako v Washingtonu kot v Seulu se je v zadnjem času povečala zaskrbljenost zaradi jedrske grožnje, ki jo predstavlja Severna Koreja. Pjongjang namreč razvija taktično jedrsko orožje, ki lahko doseže Južno Korejo, hkrati pa izpopolnjuje orožje dolgega dosega, ki lahko doseže ameriško celino.